Ove ugljene hidrate bi trebalo eliminisati iz ishrane: Posebno posle 40. godine
Kako godine odmiču, naš metabolizam se usporava i zbog toga je vrlo važno, osim uravnotežene ishrane, voditi računa o broju kalorija u toku dana, ali i na hranljivost sastojaka koji se nalaze u namirnicama.
Posebno je potrebno voditi računa o ugljenim hidratima.
Kada se govori o ugljenim hidratima ne misli se na složene, one koji se nalaze u proizvodima od celovitih žitarica ili mahunarkama, već na one koji se nalaze u obrađenoj hrani, poput slatkiša, pekarskih proizvoda, čokoladica, sokova i sličnih proizvoda.
Zbog čega je šećer toliko loš za telo?
- Ove vrste ugljenih hidrata nisu dobre ni u kom dobu, a kamo li za osobe starije od 40 godine, jer ne pružaju zdravlje hranljive sastojke, vitamine, minerale i antioksidanse - rekla je nutricionistkinja Melisa Moris, prenosi Miss7.
Kako kaže, ovo je veoma loše za metabolizam, jer nivo insulina vrtoglavo raste i povećava se rizik od hroničnih bolesti. Masne naslage u telu takođe mogle bi da se povećaju sa povećanom potrošnjom šećera, a povećava se i nivo upala u telu.
Šta su alternative?
Najbolje je jesti neprerađenu hranu i celovite namirnice. Preporučuje se unos orašastih plodova, mahunari, voća i povrća, jer te namirnice ne štete metabolizmu, deluju protivupalno, imaju visok udeo vlakana i pomažu u regulaciji telesne težine.
(Telegraf.rs)
Video: Gori automobil u blizini Slavonskog Broda: Vatra "progutala" vozilo
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Map
Ma ovi posle cetrdesete bi bilo najbolje da pocnu pasti travu pa koliko jos poguraju poguraju
Podelite komentar
Kika
Svi postadoste stručnjaci.
Podelite komentar
hurem 🐠
Samo treba imati mjeru u svemu i sve ok 🥰
Podelite komentar