Teški slučajevi kovida izazivaju kognitivno oštećenje ekvivalentno starenju od 20 godina

 
 
  • 1

„Veoma je moguće da se neki od ovih pojedinaca nikada neće u potpunosti oporaviti“, upozorio je profesor sa Kembridža

Pacijenti koji prevaziđu teške kovid infekcije pate od istog kognitivnog oštećenja kroz koje obično prolaze osobe u dobi između 50 i 70 godina, pokazalo je novo istraživanje. Ovo je ekvivalent gubitku 10 IQ poena, kaže tim naučnika sa Univerziteta Kembridž i Imperijal koledža u Londonu.

Rezultati istraživanja sugerišu da se efekti infekcije korona virusom i dalje mogu otkriti više od šest meseci nakon bolesti, da je kognitivni oporavak u najboljem slučaju postepen i da može uticati i na ljude koji su imali samo blage slučajeve.

Sve je više dokaza da kovid-19 izaziva trajne probleme kognitivnog i mentalnog zdravlja, pri čemu oporavljeni pacijenti i dalje imaju simptome mesecima nakon infekcije. Simptomi koje navode uključuju umor, "moždanu maglu", probleme sa pamćenjem reči, poremećaj sna, anksioznost, pa čak i posttraumatski stresni poremećaj, kažu naučnici.

Prethodna britanska studija otkrila je da je otprilike jedna od sedam osoba prijavila simptome koji uključuju kognitivne poteškoće 12 nedelja nakon pozitivnog testa. Iako čak i blagi slučajevi mogu dovesti do upornih kognitivnih simptoma, do tri četvrtine hospitalizovanih pacijenata prijavi da i dalje pate od kognitivnih problema šest meseci kasnije.

Kako prenosi News.sky, istraživači su analizirali podatke 46 osoba koje su dobile bolničku negu zbog virusa kovid-19 u bolnici Adenbruk u Kembridžu.

- Pojedinci su u proseku šest meseci nakon njihove akutne bolesti bili podvrgnuti detaljnim kompjuterizovanim kognitivnim testovima koristeći platformu koja meri različite aspekte mentalnih sposobnosti kao što su pamćenje, pažnja i rasuđivanje - rekli su istraživači, koji su njihove rezultate poredili sa kontrolnom grupom.

Šangaj korona, Kina Foto: Saša Jeremić

Studija je otkrila da su ovi preživeli bili manje tačni u testovima i da su imali sporije vreme odgovora od kontrolne grupe, a rezultati su se i dalje mogli detektovati šest meseci kasnije.

Ovaj uticaj je bio najjači kod onih kojima je bila potrebna mehanička ventilacija, ali tim upozorava da čak i pacijenti koji nisu bili dovoljno bolesni da bi bili hospitalizovani mogu imati znakove blagog oštećenja.

- Upoređujući pacijente sa 66.008 pripadnika opšte javnosti, istraživači procenjuju da je veličina kognitivnog gubitka u proseku slična onoj koja se javlja sa starenjem od 20 godina, između 50 i 70 godina i da je to ekvivalentno gubitku 10 IQ bodova.

Koji su znaci pogoršanja stanja?

Preživeli su postigli posebno loše rezultate u zadacima verbalnog analognog rezonovanja, što je rezultat za koji istraživači kažu da podržava uobičajeni problem teškoća u pronalaženju reči.

- Takođe su pokazali sporije brzine obrade, što je u skladu sa prethodnim zapažanjima nakon kovida, o smanjenoj potrošnji glukoze u mozgu unutar frontoparijetalne mreže mozga, odgovorne za pažnju, složeno rešavanje problema i radnu memoriju, između ostalih funkcija.

Profesor David Menon sa Univerziteta u Kembridžu, viši autor studije, rekao je da je kognitivno oštećenje uobičajeno za širok spektar neuroloških poremećaja, uključujući demenciju, pa čak i rutinsko starenje, ali obrasci koje smo videli – kognitivni "otisak prsta" kovida-19, razlikovao se od svih njih.

Profesor Menon je dodao:

- Pratili smo neke pacijente čak deset meseci nakon njihove akutne infekcije, tako da smo mogli da vidimo veoma sporo poboljšanje. Iako ovo nije bilo statistički značajno, u najmanju ruku ide u dobrom pravcu, ali je vrlo moguće da se neki od ovih pojedinaca nikada neće u potpunosti oporaviti - upozorio je.

Video: Udovičić: Ukidanje mera opravdano, očekujemo mirno leto

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA