Perca mladog luka nipošto ne odbacujte: 4 zdravstvena razloga da ih jedete svakog dana
Sezona mladog luka je u punom jeku, a osim čarobnog ukusa koji dodaje i toplim i hladnim jelima, ovo povrće je veoma bogato vitaminima i mineralima, te ima veoma značajnu ulogu u zaštiti zdravlja.
Mladi luk ima antibakterijska svojstava, pa štiti od upala, pomaže kod prehlada i odličan je za pospešivanje varenja.
Zeleni deo mladog luka, koji većina ljudi baca, nipošto ne bi trebalo da obacujete, jer se u njemu nalaze brojni sastojci korisni za naše zdravlje.
Top četiri razloga da konzumirate mladi luk svakog dana:
1. Dobar je za vid
Štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti mrežnjače. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvidnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Ljudi koji imaju nedostatak ovog vitamina, mogu da imaju problema sa noćnim slepilom i drugim poremećajima.
Jedan struk mladog luka sadrži oko tri procenta dnevnih potreba za vitaminom A.
2. Jača kosti
Vitamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobro su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 procenata preporučene doze vitamina K i 2 odsto vitamina C. Oba su važna za gustinu i čvrstoću kostiju.
Njihov nedostatak povećava šanse za razvoj osteopozore i lomove.
3. Štiti srce
Mladi luk je prepun antioksidanasa koji štiti ćelije u telu od oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Pored toga, mladi luk drži krvni pritisak u granicama normale, a stručnjaci kažu da smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.
4. Snižava holesterol
Ovo se posebno odnosi na zeleni delo mladog luka, takozvana perca. Osim što snižava nivo lošeg holesterola u krvi, on pomaže i u regulisanju nivoa šećera.
Video: Sve što niste znali o mladom luku, sada ćete saznati
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.