4 namirnice koje čiste organizam od toksina: Uvrstite ih u jelovnik i poboljšajte opšte zdravlje
Unošenjem brze hrane, ali i nekih nezdravih namirnica, poput gaziranih pića, duvanskog dima ili masnoća u našem organizmu se talože toksini, kojih je povremeno potrebno osloboditi se.
Evo liste zdravih namirnica koje vas neće opteretiti poput nekog komplikovanog režima ishrane, a pomažu da prirodnim putem uradite detoksikaciju i očistite telo od otrova kojima se svakodnevno izlažemo.
1. Zeleno povrće
Tamniji zeleniš digestvinom sistemu omogućava snažan detoksikujući efekat hlorofilom. On vezuje toksine i druge slobodne radikale tako da što ih pretvara u neutralne materije.
Takođe čisti telo i od teških metala koji se u njemu nakupljaju. Hlorofil takođe ima i antiupalna svojstva i njima se telo alkalizuje kako bi se lakše oslobodili kiselosti telesnih tečnosti.
Savremena jela su bogata kiselošću, stoga se postarajte da vam kuhinja bude puna spanaća, kelja, blitve, zelja i drugog organski uzgojenog zeleniša.
2. Cvekla
Ovo veoma korisno povrće sadrži gvožđe, kalcijum i jedan tip antioksidansa koji se naziva betain, a radi se o biljnom pigmentu koji je odgovoran za upadljivu crvenu boju. Betain ojačava ćelijske strukture i njihovu reparaciju i regeneriše ćelije jetre, koje su u našem telu zadužene za detoksikaciju celog organizma.
Skuvajte ili parite cveklu zajedno sa korom kako biste sačuvali sve vitalne nutrijente. Pečenje ili prženje su takođe ukusne opcije za neko prilog. Upotreba sirove cvekle u zdravom smutiju se preporučuje širom sveta. Takođe je možete i rendati sirovu i jesti kao salatu.
3. Jogurt
Jogurt je bogat probioticima, zalihama zdravih bakterija koje jačaju prirodnu floru crevnog trakta pa tako pomaže varenje i osnažuje imunološki odgovor tela. U osnovi, jogurtom unosimo dobre bakterije u stomak i time pokrećemo varenje i podstičemo izbacivanje toksina.
Izbegavajte one jogurte na kojima piše da su nemasni, jer sadrže mnogo šećera. Kupujte jogurte sa takozvanim živim ili aktivnim kulturama.
4. Crni i beli luk
Oba sadrže flavonoide koji potpomažu stvaranje glutationa, jednog od najjačih antioksidanasa jetre. Oni stimulišu jetru da proizvodi enzime za detoks kojima će biti isfiltrirani toksični ostaci iz našeg digestvinog trakta.
Pored ovoga, takođe i rasterećuju donekle ovaj organ koji naporno radi i pokazuju i snažno antibakterijsko, antiparazitarno dejstvo kao i stimulativno dejstvo nad imunološkim sistemom.
(Telegraf.rs)
Video: Dačić: Policija obezbedila dovođenje ljudi koje je tužilaštvo tražilo
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.