Doktorka Ana Mitrović o blizanačkoj trudnoći: "Komplikovanije su jednojajčane"

U opštoj populaciji prevremeni porođaji dešavaju se u procentu od 10 do 12 odsto, dok je kod blizanačkih i višeplodnih trudnoća taj procenat između 15 i 30 odsto

  • 0
BEBA BEBE DECAK I DEVOJCICA BLIZANCI Foto: Shutterstock/Ilustracija

"Naš sin je preminuo, ćerka je dobro". Vest koju je Ronaldo objavio na Instagramu da su on i njegova supruga izgubili jednu bebu na porođaju već dva dana je vest broj jedan u svim svetskim medijima.

Ginekolog prof. dr Ana Mitrović u emisiji "Uranak" na televiziji K1 istakla je da su detalji o ovom slučaju nepoznati, te da se samo može nagađati šta je sa trudnoćom ili na samom porođaju krenulo naopako, ali da su blizanačke trudnoće uvek rizičnije.

- Ono što iz dosadašnjih medijskih napisa možemo zaključiti je da je reč o vantelesnoj oplodnji i da se Ronaldova supruga porodila u sedmom ili osmom mesecu - kaže ginekolog prof. dr Ana Mitrović i dodaje:

Ana Mitrović Printskrin: K1

- Svaka blizanačka trudnoća ili trudnoća sa tri ploda i više njih uglavnom se završava pre vremena i lekari se nikada ne obraduju kada vide da su u procesu VTO napravili blizance ili više beba. Za centre koje imaju veliki broj blizanačkih trudnoća smatra se da ne rade dobro. Kod trudnoća koje se završavaju pre vremena problem je u tome što se rađa težinom nezrelo dete koje najčešće ima i nerazvijena pluća i mozak. Sve zavisi od toga u kojoj nedelji se trudnoća završi, da li u 25. ili 32, razlika je velika. Nekada 100 grama više i nedelja dana trudnoće duže prave veliku i ozbiljnu razliku. Razvijenost pluća kod prevremeno rođenih beba je najveći problem, kao i nezrelost centralnog nervnog sistema i sklonost krvarenju u mozgu i konvulzijama.

Kako je profesorka objasnila, u opštoj populaciji prevremeni porođaji dešavaju se u procentu od 10 do 12 odsto, dok je kod blizanačkih i višeplodnih trudnoća taj procenat između 15 i 30 odsto.

- Sve zavisi od godina majke, njene materice, postojanja nekog hroničnog oboljenja. Materica je takva da je "pravljena" za jedan plod, a kada imamo dve ili više beba, do kontrakcija dolazi ranije i veće je istezanje materice. Kada vidimo mamu u šestom ili sedmom mesecu koja ima višeplodnu trudnoću, ona nam izgleda kao da je pred porođajem. To je zato što u stomaku ima veću količinu polodove vode. Najpovoljnija je dvojajčana trudnoća, jer se bebe nezavisno razvijaju u uterusu. Mnogo su komplikovanije jednojajčane, jer se bebe nalaze u jednoj amnionskoj kesi i dele posteljicu - objašnja dr Ana Mitrović.

Trudnica trudnoća stomak Foto: Shutterstock

Kako kaže, zato su češći pregledi kod blizanačkih trudnoća, češće se i pažljivije nadziru takve trudnice,  jer dolazi do popuštanja grlića zbog većeg opterećenja.

Na samom porođaju mogu se dogoditi stanja koja teško mogu da se predvide i kod kojih nažalost lekari malo šta mogu da učine da spreče smrtni ishod ploda.

- Može doći do tromboze u pupčaniku ili prevremenog odlubljivanja posteljice kada dolazi do masivnog krvarenja. To su najurgentnija stanja i najčešće se ne može izaći kao pobednik, jer to ne može da se predvidi. Prema našem iskustvu i nepisanoj medicini, kod prevremenih porođaja devojčice su otpornije. One i u najlošijim uslovima smognu snage da prežive - zaključuje ginekolog prof. dr Ana Mitrović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA