Marija je kao dete ostala bez dela noge: Zahvaljujući protezi, sad može da igra fudbal

 
 
 ≫ 
  • 0

U akciji koju je pokrenula "Fondacija Nataša Kovačević" do sada su prikupljena sredstva za dve dinamičke proteze

Da sva deca skaču Foto: Fondacija Nataša Kovačević/Promo

- Sad mogu da skačem visoko! - poručila je Marija Filipović (11) iz Novih Karlovaca koja je zahvaljujući “Fondaciji Nataša Kovačević” dobila dinamičku protezu.

Osmeh na licu prelepe devojčice i pobednička poruka koju je poslala posle teške bitke za zdravlje vraćaju nadu i podsećaju koliko život ume da bude nepredvidiv, ali i koliko humanitarne akcije mogu da promene nečiju sudbinu.

Malu Mariju je jednog jutra zabolela peta. Na magnetnoj rezonanci ustanovljeno je da ima tumor i da će lekari morati da joj amputiraju deo noge. Detinjstvo provedeno po bolnicama ulepšalo joj je poznanstvo sa Natašom Kovačević. Naša košarkašica posetila je malu Mariju na Institutu za onkologiju i uverila je da se i sa dinamičkom protezom može živeti normalno.

Kad joj je Nataša pokazala svoju protezu, Marija je dobila vetar u leđa da nastavi sa borbom. Četiri godine kasnije, devojčica je dobila dinamičku protezu i živi poput svojih vršnjaka koji nikada nisu spoznali odsustvo zdravlja.

Marija nije jedino dete u Srbiji kojem je zbog povrede ili bolesti amputirana noga. U želji da pomogne što većem broju dece i obezbede im dinamičke proteze, fondacija koja nosi ime naše proslavljene košarkašice pokrenula je akciju “Da sva deca skaču”. Od 1. decembra 2021. do 1. aprila 2022. kompanija “AbelaPharm” uključila se u akciju, a od svake prodate bočice BiVits ACTIVA vitamina i minerala izdvajano je po 30 dinara za humanitarni fond.

Rezultat nije izostao - novac je skupljen i za Petru Marković (13) iz Paraćina. U akciji je prikupljeno je 1.447.860 dinara, a ček je danas svečano uručen Fondaciji.

- Iz ličnog iskustva znam koliko je teško nositi se sa amputacijom - kaže Nataša Kovačević.

- Od 2013. godine, otkako sam imala nesreću, stalno su me kontaktirali roditelji čija su deca takođe imala amputaciju, pozivali me da dođem u bolnicu, da razgovaram sa mališanima… Iako sam bila inspirisana da odem i pokažem im kako izgleda dinamička proteza, da pričam sa decom i da ih ohrabrim, priznajem da je moja inspiracija bila dvostruko veća kad sam odlazila iz tih poseta. Deca su toliko optimistična, toliko željna da pobede situacije u kojima su se našla, da sam ostala zadivljena.

Nataša objašnjava da dinamička proteza omogućava normalan aktivan život koji podrazumeva i bavljenje sportom. Nažalost, cena proteze je za mnoge roditelje u Srbiji nedostižna - kreće se od 600.000 do čak 1,4 miliona dinara. Uz to, proteze se moraju prilagođavati kako deca rastu.

Uz Natašu Kovačević, u kampanji je učestvovao i naš olimpijac Asmir Kolašinac.

- Ponosan sam na ekipu koja je učestvovala u akciji, a najveću zahvalnost dugujem Mariji što je ispričala svoju priču - kaže Kolašinac i dodaje da je Nataša Kovačević osoba koja inspiriše i svojim ponašanjem podstiče druge da slede njen primer.

Marko Bivolarević ispred kompanije "AbelaPharm" podsetio je da je ova kompanija zajedno sa svojim partnerima i "Fondacijom Nataša Kovačević" uzela zdravlje u svoje ruke i, kako je i glasio slogan akcije, omogućila "da sva deca skaču".

- Pomisao da će već za dvadesetak dana još jedna devojčica moći da dobije svoju dinamičku protezu, najveća je nagrada kada se bavite ovim poslom - kaže Bivolarević.

U akciji “Da sva deca skaču” učestvovali su “Apoteka Beograd”, “Lilly drogerije”, Apotekarska ustanova “Benu”, Apoteka “Janković”, “Filly Farm”, “Fenix”, Apoteke Kršenković, “Dr Max”, Apoteka Cvejić, “NS Pharm”, “SoPharma”, kao i medijske kuće iz cele Srbije.

Kompanija "AbelaPharm" i "Fondacija Nataša Kovačević" ističu da neka deca još uvek čekaju na svoju protezu, koja će im omogućiti da se i nakon amputacije nesmetano kreću. Apel je upućen svim kompanijama, ali i pojedincima koji zajedničkim snagama mogu pomoći da se priča o fondaciji proširi, sredstva za proteze prikupe i ostvari jedan zajednički cilj - da sva deca skaču.

Video: Premijera dokumentarnog filma Skok o poznatoj košarkašici Nataši Kovačević

(Telegraf.rs)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA