Hrana koja pogoršava prolećni umor: Ove namirnice bi trebalo da izbegavate
Promena godišnjih doba deluje na kompletan organizam
Proleće je vreme prilagođavanja organizma novim vremenskim uslovima. Oscilacije u temperaturi, vazdušnom pritisku i količini padavina utiču na naše fiziološko stanje.
Promena godišnjih doba deluje na kompletan organizam ljudi koji se često žale na osećaj umora, nedostak energije, iscrpljenost...
Ipak, za oslabljen imunitet i pomenute simptome ne mora isključivo biti odgovorna ova promena, a to dokazuju i brojni nutricionisti koji često ukazuju na važnost zdrave i izbalansirane ishrane.
Nutricionisti se slažu da ove namirnice i sastojci u njima mogu da budu odgovorni za hronično osećanje umora i lošeg raspoloženja.
Industrijski prerađena hrana
Stručnjaci se slažu da industrijski obrađena hrana ima nekoliko loših efekata na zdravlje. Što je veći sadržaj jednostavnih ugljenih hidrata u obroku, to će energija češće naglo padati u toku dana.
Savet je da izbegavate hranu kao što su skrob, bele mahunarke, ulje i šećer.
Grickalice
Baš kao što prerađena hrana garantuje energetski pad, slatkiši sadrže slične sastojke koji imaju slično dejstvo. Držite se dalje od slatkiša i grickalica - bolji izbor je sveže voće.
Rafinisani šećer
Konzumiranje šećera dovodi do toga da nivo glukoze u krvi raste, što izaziva niz simptoma, uključujući umor i loše raspoloženje. Šećer ne sadrži vitamine, minerale, proteine ili vlakna, tačnije, uopšte nema hranljivih vrednosti.
Kod osoba koje konzumiraju puno šećera, može da se primeti nadutost u licu, bubuljice, crvenilo kože, ali i česte promene raspoloženja, kao i padovi energije.
Rafinisani šećer remeti nivo glukoze u krvi i crpi svu energiju, menja nam raspoloženje i vodi ka poremećaju sna.
Video: Paklena bodibilding dijeta koja treba da istopi suvišnu mast sa tela za 16 nedelja
(Ona.rs)
Video: Bela kuća konferancija za novinare Karin Žan-Pjer
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.