Dečak je alergičan na hladnoću, ne sme ni da pokisne: Roditelji 10 godina nisu isključili grejanje

 
 
 ≫ 
  • 1

Kod Kaluma se hladna urtikarija javila iznenada, a lekari se nadaju da će isto tako i nestati. Međutim, taj trenutak se još nije dogodio

Dete dečak plače Foto-ilustracija: Shutterstock

Većina mališana traži izgovor da ne pešači do škole, a Kalum Kortni (14) ima medicinski razlog zbog kog ga roditelji svakog dana voze na nastavu i natrag.

Dečak iz Eseksa je alergičan na hladnoću i može da dobije koprivnjaču ukoliko ostane na temperaturi nižoj od 24 stepena duže od 15 minuta.

Njegova porodica po ceo dan drži uključeno grejanje, jer se plaši da bi Kalum mogao da doživi bolnu alergijsku reakciju.

Kalumovo stanje je toliko teško da čak i ako mu noga ili ruka tokom noći izviri ispod jorgana, on dobija koprivnjaču po celom telu.

Zbog hladne urtikarije morao je da odustane i od igranja fudbala. I ne samo to - dečak mora da vodi računa da ni slučajno ne pokisne, jer mu iole vlažni komadi odeće takođe izazivaju burnu reakciju na koži.

- Promene počinju najpre kao sitne crvene tačkice, potom izgledaju kao plikovi, a onda postaju sve veće i spajaju se - priča dečakova majka.

- Najpre se javljaju na licu i šakama, a onda se šire po celom telu.

Kalum je dobio hladnu urtikariju kada je imao četiri godine. Njegova porodica je pogrešno pretpostavila da je dečak dobio alergijsku reakciju na polen i dala mu je antihistaminik. Međutim, promene su se stalno vraćale, a šta je njihov okidač - dečakovoj majci postalo je jasno tek kad je došla zima.

Punih 10 godina dečak se bori sa ovim po život opasnim stanjem. Lekari su predlagali njegovoj porodici da se preseli, ali dečakovi roditelji to za sada ne prihvataju.

Šta je hladna urtikarija?

Reč je o veoma retkom stanju od kog pati 0,05 odsto Evropljana. Tačan uzrok hladne urtikarije nije poznat, a strunjaci sa klinike Mejo navode da “pojedini ljudi imaju veoma osetljive ćelije kože zbog genetike, virusa ili bolesti”.

Iako se manifestuje osipom koji izaziva svrab, edem i glavobolju, hladna urtikarija može da bude i smrtonosna ukoliko dovede do anafilaktičkog šoka. Ipak, u većini slučajeva ovo stanje se povlači samo od sebe posle nekoliko godina. Za Kaluma ta godina još nije stigla.

Video: Sve što treba da znate o sezoni ambrozije: Spremite maramice i pumpice za inhalaciju

(Telegraf.rs)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA