Okrugli, mali crveni plodovi pravi su vesnici proleća. Rotkvice osim što su dekorativne, jer imaju neodoljivu prirodnu crvenu boju, veoma su ukusne i zdrave. Od proleća se podrazumevaju u svakom predjelu, sezonskoj salati, a mogu se jesti i pečene u rerni.
Ovo su prave male vitaminske bombe, jer sadrže vitamin C, vlakna i moćan su izvor kalijuma. Rotkvice sadrže i vitamine E, A, B6 i K. Pored toga, bogate su antioksidantima, cinkom, fosforom, magnezijumom, bakrom, kalcijumom, gvožđem i manganom, koji su dragoceni za pravilno funkcionisanje organizma.
Uz sve ove benefite, rotkvice spadaju u jeftinije povrće - veza košta oko 60 dinara, a imaju i veoma nizak kalorijski indeks, svega dvadesetak kalorija na sto grama, što znači da su pogodne i za sve vrste redukovanih režima ishrane.
Rotkvice veoma blagotvorno utiču na organizam, a predstavljamo vam nekoliko razloga zbog koji bi trebalo da ih uvrstite u ishranu, ako to do sada nije bio slučaj.
1. Poboljšavaju krvnu sliku
Rotkvice smanjuju oštećenja crvenih krvnih zrnaca, čime povoljno utiču na nivo kiseonika u krvi, a samim tim i na poboljšanje celokupne krve slike.
2. Dobre su za varenje
Ako ih jedete svakog dana, ubrzo ćete primetiti da vam se varenje popravilo, zahvaljujući zdravim biljnim vlaknima kojima je ovo povrće bogato.
Osim toga, regulisaće stvaranje žuči, čuvajući jetru i žučnu kesu, a smanjiće i zadržavanje vode u organizmu.
3. Čuvaju srce
Rotkvice su odličan izvor antocijana, koji srcu pomažu da radi kako treba, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti. Bogate su vitaminom C, koji je ključan borac protiv slobodnih radikala i moćan antioksidant, a sadrže i folnu kiselinom i flavonoide.
4. Popravljaju imunitet
Kao odličan izvor vitamina C, koji pozitivno utiče na sposobnost organizma da se odbrani od prehlada i virusnih infekcija, rotkvice su dobre u poboljšavanju imuniteta. Ali, za taj efekat, važno je da ovaj vitamin redovno unosite u dovoljnim količinama. Pored toga, vitamin C ublažava štetno dejstvo slobodnih radikala, snižavajući rizik od zapaljenskih procesa i preranog starenja.
5. Jačaju krvne sudove
Rotkvice sadrže materije koji imaju važnu ulogu u izgradnji kolagena, koji je važan za zdravlje krvnih sudova, snižavajući rizik od ateroskleroze.
Video: Evo kako da brzo i lepo iseckate voće i povrće bez mnogo muke
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Nemke
Rotkvice su opasno dobra stvar, ja ih jedem svaki dan za užinu po 2-3
Podelite komentar