Ema je na dijagnozu čekala 25 godina: "Moj bol u ramenu povezan je sa menstruacijom"

 
 
  • 0

Lekari su godinama pokušavali da pronađu razlog Eminih bolnih mesečnih ciklusa, ali nisu uspevali. Tek pošto je počela da oseća snažan bol u ramenu, posumnjali su na endometriozu

Mlada žena devojka džoging bol stomak Young woman feels pain in stomack Ilustracija; Foto: Shutterstock

Bol u ramenu lekari najčešće povezuju sa istegnućem ligamenata ili karcinomom pluća. Ali, malo je onih koji bi doveli u vezu bol u ovom delu tela sa endometriozom, oboljenjem koje muči sve veći broj žena širom sveta.

Ema Džonson (39) se svakih nekoliko nedelja previjala od bolova koji su “sevali” od desnog ramena preko celog gornjeg dela leđa. Bolovi su bili toliko snažni da nije mogla čak ni da govori.

- Tako sam zamišljala da ću se osećati samo ako me neko upuca - kaže Ema (39), bivša nastavnica matematike u srednjoj školi.

Iako je išla na brojne preglede, Ema nije uspela da otkrije uzrok tog nesnosnog bola. A onda je jednog meseca shvatila da se bolovi poklapaju sa mesečnim ciklusom.

Ispostavilo se da je bol bio simptom endometrioze - stanja u kome ćelije slične onima koje oblažu matericu rastu u drugim delovima tela. Kod Eme, tkivo je stiglo do grudnog koša!

- Na ove ćelije utiče fluktuacija polnih hormona u telu, kao što su oni u materici, i one “menstruiraju” jednom mesečno, ali krv ne može da napusti telo na uobičajen način - kaže britanski ginekolog Denis Cepov.

bol u stomaku, grčevi, menstruacija, menstrualni bolovi, devojka, žena Foto: Shutterstock

- Ova “menstrualna krv” iritira tkivo, stvarajući upalu, ožiljke i bol.

Osim što uzrokuje bolne, teške menstruacije, tkivo može i da blokira jajovode, što dovodi do problema sa plodnošću, bolova tokom intimnog odnosa ili simptoma iritabilnog creva.

Problemi od prvog dobijenog ciklusa

Širok spektar simptoma može da oteža postavljanje dijagnoze, a praksa pokazuje da je u proseku potrebno osam godina da bi bila postavljena dijagnoza. Kod Eme je situacija bila još gora - čekala je punih 25 godina da bi saznala za zdravstveni problem koji joj je remetio kvalitet života.

- Prve simptome imala sam sa 12 godina, kad sam dobila prvi mesečni ciklus - priča Ema.

- Rečeno mi je da će mi menstruacije trajati od četiri do sedam dana. Ali, trajale su mnogo duže, od 10 do 15 dana i bile su izuzetno obilne i bolne.

Majka ju je odvela kod lekara opšte prakse i Ema je dobila lek koji je trebalo da joj ublaži menstrualne bolove. Nažalost, lek nije dao očekivani efekat. Potom je dobila pilule, ali joj ni one nisu pomogle.

Pilule pilula Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Kad je napunila 16 godina, otišla je kod ginekologa, koji joj je rekao da će bolovi sami od sebe prestati.

Ni to se nije dogodilo.

Sukobljena mišljenja lekara

Ema je u “onim danima” izostajala iz škole, ali kako su ciklusi postajali sve bolniji i sve duži, shvatila je da će opet morati da zatraži mišljenje specijaliste.

- Kad mi je po završetku studija jedan ciklus trajao 60 dana bez prestanka, bila sam potpuno očajna. Sasvim slučajno stigla sam do novog lekara opšte prakse koji mi je postavio dijagnozu endometrioze, i to samo na osnovu prethodnih lekarskih izveštaja i anamneze - priseća se Ema.

Ali, kad je otišla na ultrazvučni pregled kod ginekologa, specijalista je pobio dijagnozu koju je postavio lekar opšte prakse.

- Rekao mi je da se na ulzravučnom pregledu ništa nije video, ali ja sam mnogo čitala o endometriozi i znala sam da ona ne mora da bude vidljiva prilikom svakog pregleda - navodi Ema.

Narednih nekoliko godina mučila se sa obilnim krvarenjima tokom ciklusa, a onda je, paralelno, počelo da je boli desno rame.

Ginekolog, ginekološki pregled Foto-ilustracija: Shutterstock

Pročitala je naučne radove na internetu i pronašla neka istraživanja o torakalnoj endometriozi, stanju u kom se endometrioza pojavljuje na tkivu u grudnoj šupljini i dijafragmi.

- Opisani su svi simptomi koje sam imala. Ipak, ginekolog mi je rekao da je torakalna endometrioza previše retka i da moj problem sigurno nije te prirode. Izašla sam iz ordinacije u suzama - priseća se ova mlada žena.

Redak simptom endometrioze

Ginekolozi objašnjavaju da je menstrualni bol u ramenu zaista redak simptom endometrioze. Javlja se kada tkivo endometrijuma iritira dijafragmatični nerv koji ide do ramena, što rezultira osećajem bola u ramenu. Takvu endometriozu teško je uočiti ultrazvučnim pregledom ili magnetnom rezonancom, a najbolje se dijagnostikuje tokom laparoskopije. Nejasno je, ističu ginekolozi, zbog čega endometrioza u nekim slučajevima može da migrira u neobične delove tela.

Emi je konačno 2019. posle odlaska na magnetnu rezonancu postavljena dijagnoza dijafragmatične endometrioze u bolnici u Velikoj Britaniji.

- Mogla sam da zaplačem od olakšanja, jer sam konačno znala šta mi je. Ponuđena mi je operacija i prihvatila sam je - kaže Ema.

Dve operacije za nekoliko meseci

Na hirurškom stolu ležala je četiri i po sasta. Endometrijum se proširio na bešiku, rektum, debelo crevo… U februaru 2020. Ema je otišla na još jednu operaciju kako bi hirurzi uklonili endometriozu sa dijafragme.

Operacija, doktori, lekari, hirurzi Foto: Shutterstock

Uprkos tome, već posle devet meseci ova mlada žena osetila je iste bolove.

- Imam osećaj kao da me bodu šrafcigerima u grudi i gornji deo leđa. Moraću da idem na novu operaciju, jer prethodna nije dala očekivane rezultate. S druge strane, lekari su mi rekli da se u velikom broju slučajeva endometrioza vraća i da bi trebalo da budem spremna i na taj scenario - navodi Ema.

U međuvremenu, dobila je posebne injekcije koje su joj pomogle da ima menstruaciju na svakih šest nedelja.

"O ovom problemu se mora pričati javno"

Lekari su je posavetovali da pokuša da reši problem endometrioze tako što će zatrudneti. Naime, kako menstruacija prestaje tokom trudnoće, to može da znači i zaustavljanje ili smanjenje simptoma endometrioze sve do porođaja. Ali, s druge strane, žene koje imaju endometriozu veoma teško ostaju u drugom stanju i uz to imaju veći rizik od pobačaja.

Iako je svesna da će uskoro iznova morati na operaciju, Ema je zahvalna jer zna protiv kog zdravstvenog problema se bori.

- Nadam se da će moja priča pomoći drugim ženama koje možda ne osluškuju svoj organizam ili čiji simptomi mogu da budu neobični poput mojih. Samo razgovorom o ovome možemo da utičemo na podizanje svesti o endometriozi - zaključuje Ema.

(Telegraf.rs)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA