3 razloga da uvrstite amarant u ishranu: Zaboravljena žitarica koja je blagodat za zdravlje
Amarant ili štir na našim prostorima nije popularan poput pšenice ili ovsa, ali kaša od ove žitarice koja je najpre zaboravljena, a onda iz nekog razloga smatrana korovom, ima niz prednosti za naše zdravlje.
Semenke amaranta izgledom donekle podsećaju na sočivo, a uz to ne sadrže gluten, pa su idealne za osobe koje su intolerantne na ovaj protein.
Imaju protivupalno dejstvo, ubrzavaju zarastanje rana, aktiviraju mikrofloru u crevima i mogu da ublaže zapaljenske procese u jetri i žučnoj kesi.
Ukoliko svakog dana mesec dana zaredom jedete kašu od amaranta, ojačaćete imunitet, obezbediti bolje raspoloženje, poboljšati stanje zglobova i izgled kose, a ujedno i pospešiti proces mršavljenja.
Semenke ove žitarice sadrže triptofan, metionin i lizin, amino-kiseline koje normalizuju rad srca, obezbeđuju sintezu hormona, obnavljaju kožu i potpomažu rad jetre.
Ukoliko do sada niste uključili amarant u ishranu, nutricionisti podsećaju da bi to svakako trebalo da učinite.
1. Čuva srce i krvne sudove
Semenke amaranta sadrže magnezijum, holin i vitamin E, zbog čega su dobre u borbi protiv lošeg holesterola, pozitivno utiču na elastičnost krvnih sudova i pomažu u održavanju optimalnih vrednosti krvnog pritiska.
2. Lako se vari
Zbog izostanka glutena, amarant se ne lepi za zidove creva i ne izaziva osećaj težine posle obroka.
3. Dugo drži sitost
Ujedno, semenke ove žitarice sadrže veliku količinu proteina i vlakana koji su u takvom balansu da dugo drže sitost.
Kako da pripremite kašu od amaranta?
Amarant se sprema isto kao i proso - na trećinu šolje ovog blagotvornog zrna ide šolja vode. Pre kuvanja obavezno isperite amarant hladnom vodom.
Sipajte vodu u šerpicu, pa kada proključa, dodajte amarant i kuvajte od deset do 15 minuta. Posudu obavezno poklopite kako bi topao vazduh cirkulisao između poklopca i kaše.
Po želji, amarant možete da zasladite medom ili, pak, da ga posolite - u zavisnosti od toga da li više volite sladak ili slan doručak. Možete, takođe, kašu praviti i sa mlekom umesto sa vodom, i dodati sveže i/ili suvo voće, kao i cimet.
Video: Dosadila vam je jednolična ishrana za doručak? Probajte ovsene pahuljice na ovaj način
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.