Koliko u mesu u Srbiji ima aditiva i kako da prepoznamo najkvalitetnije proizvode
Tehnološki napredak i drugačiji način života odrazili su se i na prehrambene navike i potrebe ljudi. Put od njive do trpeze postao je sve duži, što je povećalo rizik i mogućnost nepovoljnog uticaja različitih faktora na zdravstvenu ispravnost hrane. Upotrebom aditiva taj rizik se bitno smanjuje, a hrana zadržava većinu svojih svojstava kroz duži vremenski period.
Savremeni način života podrazumeva i učestalo konzumiranje prerađene hrane. Proizvodnja ove hrane moguća je samo uz dodatak aditiva. Korišćenje dodataka i aditiva za mesne prerađevine je neophodno jer omogućava trajnost i zaštitu od određenih patogenih bakterija.
Pitanje je samo koliko se aditiva dodaje i da li su prirodni ili veštački.
Opširnije o tome govori u videu na početku teksta doc. dr Nataša Kilibarda sa Univerziteta Singidunu, koja ima dugogodišnje iskustvo u labaratoriji za ispitivanje kvaliteta i bezbednosti hrane, a takođe je i tehnički ocenjivač labaratorija za ispitivanje kvaliteta i bezbednosti hrane.
BONUS VIDEO: Kakva je hrana koju jedemo, ko je kontroliše i kako da tumačimo dekleraciju?
(Telegraf.rs)
Video: Zbog jakog mraza poledica gotovo paralisala saobraćaj u prestonici: Beograd okovan ledom
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.