Koliko u mesu u Srbiji ima aditiva i kako da prepoznamo najkvalitetnije proizvode

 
 
  • 0

Ljudi u Srbiji su veliki ljubitelji mesa i mesnih prerađevina. Doc. dr Nataša Kilibarda objašnjava o čemu treba da povedemo računa da bismo odabrali kvalitetno meso

Tehnološki napredak i drugačiji način života odrazili su se i na prehrambene navike i potrebe ljudi. Put od njive do trpeze postao je sve duži, što je povećalo rizik i mogućnost nepovoljnog uticaja različitih faktora na zdravstvenu ispravnost hrane. Upotrebom aditiva taj rizik se bitno smanjuje, a hrana zadržava većinu svojih svojstava kroz duži vremenski period.

Savremeni način života podrazumeva i učestalo konzumiranje prerađene hrane. Proizvodnja ove hrane moguća je samo uz dodatak aditiva. Korišćenje dodataka i aditiva za mesne prerađevine je neophodno jer omogućava trajnost i zaštitu od određenih patogenih bakterija.

Pitanje je samo koliko se aditiva dodaje i da li su prirodni ili veštački.

Opširnije o tome govori u videu na početku teksta doc. dr Nataša Kilibarda sa Univerziteta Singidunu, koja ima dugogodišnje iskustvo u labaratoriji za ispitivanje kvaliteta i bezbednosti hrane, a takođe je i tehnički ocenjivač labaratorija za ispitivanje kvaliteta i bezbednosti hrane.

BONUS VIDEO: Kakva je hrana koju jedemo, ko je kontroliše i kako da tumačimo dekleraciju?

(Telegraf.rs)

Video: Počela izgradnja kompleksa "Green line" na Novom Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA