Isprobali ste razne preparate, ali još vas muči probava? Dajte šansu ovoj trostrukoj kombinaciji
Noći lošeg sna zbog nadutosti, gorušice, osećaja težine i sitosti iskusili su mnogi. O ishrani i načinu regulisanja problema sa varenjem, razgovarali smo sa prof. dr Ivanom Jovanovićem, gastroenterologom iz privatne bolnice Euromedik u Beogradu.
-Potpuno je razumljivo da ljudi pokušavaju na različite načine da sami sebi pomognu. Nažalost, to nije uvek i pravi put. Da bi se ta stanja izbegla, postoje neke opšte smernice kao što su manji i češći obroci, izbegavanje kasnih i večernjih obroka, redukcija kalorijskog unosa, fizička aktivnost, smanjenje unosa alkohola i visoko kalorijskih slatkih napitaka. Nadutost može biti uzrokovana i brzim i halapljivim unošenjem hrane, ali i konzumiranjem hrane koja više podleže procesu fermentacije, a manje varenju. Dijareja ili zatvor su specifični simptomi koji, ako traju duže od nedelju do dve dana, zahtevaju posebnu pažnju i pod određenim okolnostima specifično gastroenterološko ispitivanje - upozorava prof. dr Jovanović.
Pokušavajući da sami sebi pomognu bez odlaska lekaru, uzimaju na svoju ruku eupeptike, antacide, H2 blokatore, ali i sodu bikarbonu ili svima poznato gazirano piće.
-Većina preparata dostupnih bez recepta je bezbedna i, srećom, sa veoma malo neželjenih efekata, ali to ne znači da ih treba uzimati nerezonski i bez saveta lekara ili farmaceuta. Jednokratno uzimanje ovih preparata veoma retko može imati posledice po zdravlje, ali se postavlja pitanje koji od pomenutih preparata je prikladan u datoj situaciji. Tradicionalno, svako od nas ima neko "prethodno" iskustvo ili "iskustvo bližnjih" kada se traži savet šta činiti. Međutim, ako postoji ponavljana potreba za uzimanjem ovih preparata, svakako se treba konsultovati sa porodičnim lekarom ili lekarom specijalistom - gastroenterologom, odnosno treba otići na pregled doktoru - napominje prof. dr Ivan Jovanović.
Raznovrsna ishrana bogata hranljivim materijama igra izuzetno važnu ulogu u regulaciji varenja.
-Ja sam uvek za savet da treba unositi dovoljno vlaknastih supstanci u vidu svežeg voća i povrća kada se radi o namirnicama koje pospešuju sintezu butirata fermentacijom prirodnim putem. Fermentisani mlečni proizvodi (sir, kefir, kiselo mleko) su sa druge strane dobar izvor mlečno kiselinskih probiotskih bakterija koje stvaraju butirate koji se dovode u vezu sa smanjenom stopom oboljenja kardiovaskularnog sistema i kolorektalnog karcinoma - navodi sagovornik.
Ipak, postoje situacije koje zahtevaju dodatan unos buterne kiseline, bifidobakterija i fruktooligosaharida.
-Unos mlečno kiselinskih bakterija - lakto i bifidobakterija, nije uvek optimalan, naročito kod osoba koje imaju jednoličnu ishranu, pa je nekada potrebno nadomestiti ishranu dodatkom prebiotika i probiotika, ali i samih butirata. Ovo je naročito važno kod osoba posle akutnih toksi-infekcija digestivnog trakta, upotrebe antibiotika, posle operativnih zahvata na digestivnom traktu, zračenja, hemoterapije, ali i kod hroničnih stanja kao što su zapaljenske bolesti creva ili hronične bolesti jetre - objašnjava gastroenterolog Jovanović.
Trostruka snaga buterne kiseline, fruktooligosaharida i živih kultura Bifidobacterium bifidum i Bifidobacterium lactis, spojena je u dodatak ishrani pod nazivom Colosal. Njegova inovativna formula sadržana je u gastrorezistentnim tabletama sa odloženim oslobađanjem koje dospevaju sve do debelog creva gde se oslobađaju i postižu svoje najbolje delovanje.
Colosal potražite u apotekama i online apotekama.
(Telegraf.rs/PR)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Mimi
Post,jednostavno je!☝️
Podelite komentar