Gluten je protein koji se može naći u žitaricama kao što su pšenica, raž i ječam. Deluje kao vezivo ili "lepak", spaja određene supstance i sastavni je deo namirnica za koje nikad ne biste pomislili da sadrže gluten.
Smatra se da ga ima i u nekim lekovima, pa se osetjivim osobama savetuje obavezna konsultacija s lekarom. Ipak, nisu svi osetljivi na gluten i u tom slučaju ga nije potrebno izbacivati iz ishrane.
Kao posledica alergije na gluten, kod mlađih osoba se javlja poremećaj nepodnošenja glutena - celijakija. Nastaje usled nedostatka enzima koji razgrađuje gluten.
Intolerancija na gluten izaziva blaže simptome i može biti uzrok pojave ekcema, osipa, svraba kože, problema sa varenjem, nadimanjem...
Lista namirnica koje sadrže gluten
- žitarice i proizvodi od žitarica
- pšenica, ovas, raž, ječam, spelta
- griz
- brašno
- mekinje
- skrob od žitarica
- prezle
- pivski kvasac
- kvas
- gusti jogurti
- mesni proizvodi
- supe iz kesice
- gusti umaci
- slatkiši koji sadrže brašno
Ishrani bez glutena uglavnom nedostaju hranljive materije kao što su cink, kalcijum i vlakna. Zbog toga je važno da jedete orašaste plodove i semenke, jer ne sadrže ovaj protein, a odličan su izvor potrebnih pomentih materija.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.