5 namirnica koje treba da jedu žene posle 60. godine: Dobre su za sveukupno zdravlje

   ≫ 
  • 0
salata, zdrava hrana, žena Foto: Shutterstock

Nije tajna da s godinama telo počinje da nam slabi. Neke aktivnosti koje smo s lakoćom obavljali postaju nam teške, a neke od najdražih namirnica više nam ne prijaju.

Šezdesete ne donose samo sede vlasi i bore, već i usporavanje metabolizma, gubitak hormona i još puno drugih promena.

Srećom, postoje stvari pomoću kojih možemo usporiti ovaj neminovni proces. Jedna od njih je i unos određenih namirnica koje će vam omogućiti da se osećate bolje i sačuvate vitalnost organizma.

1. Riba

Konzumiranje ribe i drugih izvora zdravih masti može vam pomoći da održite snažno, zdravo srce, posebno ako to zamenjuje neke od izvora nezdravih masti u vašoj svakodnevnoj ishrani.

2. Orašasti plodovi

Studije su pokazale da, ako jedemo 30 grama mešanih orašastih plodova svakog dana, smanjujemo rizik od srčanog i moždanog udara za 28 odsto.

Možete jesti bilo koju vrstu orašastih plodova, uključujući i kikiriki, samo ne pržen, već pečen i neslan.

kikiriki, orašasti plodovi Foto: Pixabay

3. Cvekla

Ukoliko je redovno jedete, unećete mnogo vitamina A i C, kao i folne kiseline, vlakana i minerala poput kalcijuma, kalijuma, mangana i gvožđa. Smatra se da cvekla poboljšava kondiciju, sprečava demenciju i snižava krvni pritisak.

4. Suve šljive

Ukoliko svakog dana uneste u organizam od pet do šest suvih šljiva, to može pomoći u sprečavanju gubitka koštane mase, tvrde stručnjaci. S obzirom na to da kosti gube na gustini posle 60. godine, češća upotreba hrane poput šljiva može biti ključna za održanje zdravlja i pokretljivosti.

Suve šljive su poznate i kao namirnica koja reguliše probavu.

5. Zeleno povrće

Zeleno povrće sadrži lutein i zeaksantin, jedinjenja koja smanjuju rizik od degeneracije žute mrlje i katarakte. Spanać i kelj su posebno bogati njima. Toj grupi pripadaju i zelena salata, blitva, zelje, brokoli, kopriva, sremuš i veliki broj začina. Ne treba zaboraviti da ova vrsta povrća sadrži najmanje kalorija, ali zato veliki broj vitamina i minerala: gvožđe, folnu kiselinu, kalcijum, magnezijum, vitamin C i beta karotin.

Zeleno povrće je bogat izvor i vitamina K, koji ima presudan značaj u zgrušavanju krvi i formiranju kostiju. Zelene namirnice su osetljive na visoku temperaturu i dugo kuvanje, pa je najbolje koristiti ih u sirovom stanju ili kuvane na pari.

Video: Nutricionistkinja Ana Petrović o modernim supernamirnicama

(Telegraf.rs)

Video: Novosađanka menjala grad za prostranstva Durmitora, sa konjem Bambijem krstari nestvarnim predelima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA