≫ 

Teodora i Damjan borili su se sa tumorom na mozgu: Ovo su prvi simptomi opake bolesti

Prisustvo tumora najčešće je praćeno nespecifičnim znacima

  • 3
Dete deca karcinom rak obolela od raka bolesna deca leukemija lečenje Foto-ilustracija: Shutterstock

U Srbiji je za nekoliko dana dvoje dece preminulo zbog tumora na mozgu - najpre Damjan Pavlović (12) kojem se posle dve operacije i pada sa bicikla javio novi recidiv, a potom i Teodora Radojković (8) koja je imala tumor na moždanom stablu i hidrocefaliju.

Tumori se kod najmlađih, pokazuje statistika, najčešće javljaju u zadnjoj lobanjskoj jami, u regiji malog mozga, produžene moždine i moždanog stabla. Češće nego što je to slučaj kod odraslih. Čak 85% ovih tumora javlja u uzrastu do 15 godina.

U simptome koji mogu da ukažu na postojanje tumora su jutarnje glavobolje, mučnine, povraćanje, razdražljivost, kao i poremećaji u ponašanju. Takođe, kod neke dece se javljaju klasični epileptični napadi, dok se kod druge mogu javiti trenutna odsutnost i/ili gubitak pažnje.

S obzirom na to da se tumori centralnog nervnog sistema mogu javiti već u prvoj godini života deteta, roditeljima je veoma teško da na početku prepoznaju simptome koji bi mogli da ukažu na ovu strašnu dijagnozu.

Takođe, simptomi podsećaju i na druge bolesti, što roditelje može da odvede na pogrešan trag, te da ne zatraže na vreme potrebnu dijagnostiku za dete.

Ostali simptomi koji mogu da alarmiraju na opaku bolest su razrokost zbog paralize kranijalnih nerava, promena navika u ishrani, promena navike spavanja, slabost mišića i izrazita nespretnost, vrtoglavica, gubitak ravnoteže, kao i nestabilnost pri hodu.

Dijagnoza se postavlja posle CT pregleda mozga, odnosno odlaska na magnetnu rezonancu koja je neophodna kod tumora u skrivenim regijama teško vidljivim na CT-u.

Lečenje se određuje prema vrsti i mestu tumora mozga.

U najvećem broju slučajeva lečenje otpočinje operacijom, kako bi bila postavljena patohistološka dijagnoza uzimanjem isečka tkiva i kako bi tumor bio eliminisan bez prevelikih posledica po pacijenta. Operacija često nije dovoljna; uglavnom je potrebno sprovesti dalje lečenje zračenjem ili zračenjem i hemioterapijom, što zavisi od patohistološke dijagnoze tumora.

Ali, kod tumorskih oboljenja u mozgu postoji i otežavajuća okolnost - neki tumori ne mogu da budu operativno odstranjeni ako se nalaze uz strukture koje su od vitalnog značaja za održavanje životnih funkcija.

Video: Samohrani otac je radeći u Hitnoj pomoći spasao hiljade ljudi, a sada njemu treba naša pomoć

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    2. mart 2022 | 13:04

    Imala sam malog komsiju malog andjela koga je uzela ova opaka bolest. Secam se da smo stalno za njega svi pricali kako je smotan, nekako padao je cesce od ostale dece.. salili smo se na taj racun… posle se ispostavilo da je to bio prvi znak ali ko ce znati…

  • Marina

    2. mart 2022 | 13:04

    🙏🙏🙏😥😥😥

  • Irena

    2. mart 2022 | 14:52

    Čemu služi gama nož na klinici u Beogradu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA