3 razloga zbog kojih bi trebalo češće da jedete cimet: Moćni začin za celokupno zdravlje

Kad neko kaže "cimet", verujemo da su vam prva asocijacija na ovaj začin ukusni i mirisni kolači. Međutim, mnogi ne znaju da cimet nije samo ukusni dodatak slatkišima, već i začin koji ima brojne zdravstvene prednosti.
Cimet se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini u raznim delovima sveta, uključujući Kinu, Indiju i Iran.
Studije pokazuju da cimet sadrži antimikrobna, protivupalna i antidijabetička svojstva, pomaže u snižavanju masnoće, ali je blagotvoran i kod drugih zdravstvenih stanja.
Blagodeti ovog začina su zaista brojne, a mi smo za vas izdvojili tri, koje su se najviše istakle u naučnim studijama.
1. Povoljno deluje na smanjenje nivoa šećera i holesterola
Studija sprovedena 2003. godine pokazala je da redovna upotreba cimeta može da smanji nivo šećera u krvi i lošeg holesterola.
U studiji su učestvovali ljudi sa dijabetesom tip 2 koji su konzumirali jedan do šest grama cimeta dnevno. Njihov holesterol smanjen za 18 odsto, a nivo šećera u krvi za 24 odsto.

2. Ubrzava metabolizam
Cimet ubrzava rad metabolizma, a brži metabolizam znači i lakši gubitak težine. Dobro je dodati kašičicu cimeta u jutarnju kafu ili njime posuti tost, ovsene pahuljice...
3. Jača imunitet
Zbog antioksidanata, ali i mangana, kalcijuma, vlakana i gvožđa, cimetovo ulje jača imuni sistem. Uz to, ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.
Video: Rolnice od cimeta: Jednostavan trik da unesete novinu u dobro poznat recept
(Telegraf.rs)
Video: Ovo je snimak male Dunje minut pre nego što joj se izgubio trag
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
baba smilja iz darosave
cejlonski cimet je najbolji
Podelite komentar