7 razloga zašto bi trebalo jesti semenke bundeve: Jačaju imunitet i podstiču rast kose
Semenke bundeve su jedna od onih zdravih namirnica, koju je poželjno što češće koristiti u ishrani. Ona je dragocen izvor minerala i vitamina, zbog čega ima mnogih prednosti blagodeti za opšte zdravlje.
Za semenke bundeve stručnjaci kažu da su odlična grickalica za regulaciju šećera u krvi, jačaju imunitet, sprečavaju upalne procese, štite srce...
1. Visokokalorična namirnica
Seme bundeve zove se i golica i energetski je visoko kalorična namirnica, jer 100 grama sadrži oko 545 kalorija, 30 grama proteina, 12 grama ugljenih hidrata i šest grama vlakana. Ove semenke imaju 20 puta veću kalorijsku vrednost od ploda, sadrže više masti, belančevina i ugljenih hidrata.
Bundeva je vekovima bila hrana američkih Indijanaca, a u Evropu je stigla u 16. veku i brzo počela da se primenjuje u narodnoj medicini.
2. Pune su minerala
Sirovo seme bundeve odličan je izvor magnezijuma, mangana, gvožđa, cinka i bakra. Magnezijum pomaže u poboljšanju raspoloženja, omogućava bolji san, a mangan je bitan za proizvodnju kolagena, jačanje kože i kostiju.
Gvožđe i bakar učestvuju u proizvodnji energije, jer gvožđe transportuje kiseonik do naših ćelija. Cink osnažuje imunitet, čini kožu elastičnom, a čuva i vid. Samo jedna porcija semena bundeve može obezbediti 14 do 42 odsto dnevnih esencijalnih hranljivih materija.
3. Bogate su antioksidansima
Semenke bundeve nisu samo bogate mineralima, već i antioksidansima koji čuvaju zdravlje naših ćelija, a obiluju i vitaminom E. Osim što smanjuju upale, štite i od preranog starenja i hroničnih bolesti.
4. Obiluju dobrim mastima
Semenke bundeve pune su korisnih masti i jedan su od najboljih izvora biljnih alfa-linolenskih kiselina (ALA) omega-3 masnih kiselina. ALA kiseline, kako se, smatra, štite od srčanih oboljenja, smanjuju rizik od začepljenja arterija i sprečavaju upale.
5. Regulišu šećer u krvi
Osim što imaju malo ugljenih hidrata, a mnogo biljnih proteina, istraživanja pokazuju da semenke bundeve štite od pojave dijabetesa tipa 2.
Smatra se da semenke smanjuju moguće komplikacije usled dijabetesa tipa 2, regulišu insulin i štite organe od posledica dijabetesa. Odličan su dodatak redovnoj terapiji.
6. Jačaju imunitet
Semenke bundeve poboljšavaju imunološki sistem. Osim cinka i gvožđa, koji su esencijalni za dobar imunitet, golica ima i antigljivična i antivirusna svojstva.
7. Ubrzavaju rast kose
Bundevino ulje dobijeno iz semenki se koristi i kao eliksir za bolji rast kose. Prema studiji iz 2019. objavljenoj u časopisu "Avicenna Journal of Phytomedicine", masne kiseline, vitamin E i fitoestrogeni iz ulja bundeve mogu da pospeše i ubrzaju rast kose.
(Telegraf.rs)
Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.