Bol je čovekov prijatelj, ali kada se desi "đavolji koktel", to postaje opasno

 
 
 ≫ 
  • 1

Gost podcast-a Teorija zdravlja je prof. dr Branislav Antić, neurohirurg, bivši načelnik odeljenja neurohirurgije na Vojno medicinskoj akademiji (VMA)

U današnje vreme hronični bol ima epidemijske razmere, ali je i pored toga, posebno u našoj sredini, potcenjen i nedovoljno lečen. U Americi i zapadnoevropskim zemljana se razvila posebna grana medicine - medicina bola.

U većini evropskih zemalja postoje klinike za bol, specijalizovane ustanove za dijagnostiku i lečenje hroničnog bola, u kojima rade posebno edukovani lekari - specijalisti za bol.

Međutim, u Srbiji ne postoji zvanična specijalizacija za medicinu bola, već se zainteresovani lekari pojedinih specijalnosti, kroz posebne programe, organizovane od strane nacionalnih ili internacionalnih udruženja za bol, edukuju za lečenje hroničnih bolova.

Jedan od njih je prof. dr Branislav Antić, neurohirurg, bivši načelnik odeljenja neurohirurgije na Vojno medicinskoj akademiji (VMA).

Govoreći u podcast-u "Teorija zdravlja", profesor Antić je objasnio kakvi sve bolovi postoje, koji su opasni, koji nisu toliko i kada se treba javiti lekaru. Pogledajte video na početku teksta i upoznajte se sa prirodom bola.

Video: Teorija zdravlja #6: Kako prepoznati talenat kod deteta i kako ga razvijati

(Telegraf.rs)

Video: Miodrag Radonjić i Rade Ćosić o filmu "Prva klasa: Pun gas!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоран Ловћенац

    16. februar 2022 | 19:24

    Каснимо у свему. А ко нам је на челу министарства здравља добро и функционишемо..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA