Suve smokve su zimska superhrana: Pomažu kod snižavanja holesterola i visokog pritiska
Suve smokve su prava superhrana, a ova namirnica tokom zimskih meseci daje dodatnu energiju našem organizmu.
Suve smokve su bogate mineralima, vitaminima i antioksidanima. S druge strane, važno je znati da imaju znatno više kalorija od svežih plodova, zbog čega nisu dobre ako se pridržavate dijetalne ishrane.
I sveže i suve smokve sadrže značajne količina vitamina B-grupe kao što su: niacin, piridoksin, pantoten i folna kiselina.
Ove supstance kojima obiluje smokva učestvuju u metabolizmu ugljikohidrata, belančevina i masnoća. Vitamini B-kompleksa su posebno značajni za moždane funkcije, posebno za dobro raspoloženje.
Suve smokve obiluju mineralima poput kalcijuma, cinka, kalijuma, selena, gvožđa i bakra. Gvožđe i bakar potrebni su za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je kalijum važan sastavni deo ćelija i telesnih tečnosti, te pomaže u regulisanju srčanog ritma i krvnog pritiska.
Kako navode nutrucionisti, smokve mogu da budu od pomoći kod nekoliko zdravstvenih tegoba:
1. Sprečavaju opstipaciju
Kako nutricionisti, tvrde u tri smokvina ploda možemo pronaći čak pet grama prirodnih vlakana. Visoka koncentracija prirodnih vlakana u smokvama će pomoći zdravoj funkciji creva i omogućiti redovnu probavu i bolji metabolizam.
2. Smokve mogu da pomognu kod sniženja holesterola u krvi
Plodovi smokava sadrže pektin, prirodno vlakno koje se lako apsorbije i provlači kroz probavni trakt, pa tako uklanja višak holesterola i prenosi ga u sistem izlučivanja kako bi se elimisao iz tela.
3. Pomažu kod smanjenja krvnog pririska
Smokve imaju visok nivo kalijuma i malo natrijuma, pa su savršen borac protiv visokog krvnog pritiska. To ih čini i hranom koja opušta, pa blagotvorno deluju i na naše nerve tako što pomažu da se na prirodan način smirimo.
Pored ovih zdravstvenih tegoba, smokve mogu da budu od pomoći i kod jačanja kostiju, u lečenju opekotina i ranica, kontrolisanju dijabetesa, uklanjanju žuljeva...
Suva smokva je odlična, zdrava grickalica koja će vas zasiti i dati vam dodatnu energiju.
Video: Deo iz svete knjige napisao na semenu od smokve, a tek da vidite kakav je materijal koristio
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Anonymus
Zaboravili ste da spomenete jedan sastojak koji sprečava razvoj gljivica a obilato i bez kontrole se koristi u sušenju voća, sumpor!
Podelite komentar