Sve o najsavremenijem leku protiv korona virusa: Kome je namenjen i kada se uzima?

 
 
 ≫ 
  • 27

Srbija je ovaj lek dobila deset dana nakon što je EMA (European Medicines Agency) odobrila njegovu upotrebu i promet. Očekuje se da bude delotvoran kako protiv infekcije delta sojem tako i omikron varijantom virusa korona

Paxlovid, Pakslovid Foto: Shutterstock

Antivirusni lek Pakslovid (Paxlovid), jedan od najmodernijih lekova protiv korona virusa, stigao je u Srbiju.  

Naša država je prva zemlja kontinentalne Evrope kojoj je isporučen ovaj lek. Pakslovid je razvila kompanija Fajzer, a prema njihovim navodima, smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za 89 odsto, pokazala su klinička ispitivanja.

Pakslovid je antivirusni lek koji sadrži dve komponente ritonavir i nirmatrelvir i namenjen je za oralnu upotrebu.

Kome je namenjen Pakslovid?

Evropska agencija za lekove EMA odobrila je upotrebu pakslovida prošle nedelje navodeći da lek treba da bude dat pacijentima kojima nije potrebna kiseonička terapija i kod kojih postoji rizik od razvoja težeg oblika kovida 19.

Uloga antivirusnih lekova je pre svega da u ranoj fazi bolesti spreče umnožavanje virusa i samim tim spreče njegovo širenje.

- Lek pakslovid se primenjuje oralno, najbolje u prva tri dana od početka simptoma kod pacijenata od 18 godina u ranoj fazi bolesti koji imaju pridruženi faktor rizika za nastanak teže forme kovida (bar jedan) i/ili hospitalizaciju - istakla je prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), u intervjuu za Telegraf.rs.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar istakao je da vakcina ostaje i dalje primarno oružje u borbi sa virusom, a da je lek Pakslovid dodatni napor države da sačuva zdravlje građana.

- Mi se ne borimo za to da dođemo do toga da se neko razboli pa da se leči, već se borimo za to da ne dođe uopšte do toga nego da se ljudi vakcinišu i da ne dođu uopšte u fazu da moraju da koriste bilo koji lek. A ovo je neka naša odgovornost kao države i uspeh države koji smo obećali i koji ispunjavamo - rekao je Lončar.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    7. februar 2022 | 15:15

    Namenjen svima uzima se kad hoće samo da se sto više kupuje! Fajzer mafija!

  • милан

    7. februar 2022 | 15:36

    Само се питам како то да је Србија прва добила лек и зашто баш Србија прва!?!?!?!?!?!?!

  • Kako da ne

    7. februar 2022 | 15:17

    Vakcinisani šire virus! To im nije Sotona Kon rekao, tromboza i razne štetne pojave na odgovornost pacijenata!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA