6 razloga zbog kojih bi trebalo da jedete crnu čokoladu: Snižava pritisak i štiti kožu
Svima je poznato da je tamna čokolada idealna poslastica za sve koji vode računa o ishrani, ali manje je poznato da je ovaj tip čokolade takođe bogat raznim nutritijentima.
Crna čokolada sadrži flavonoide, odnosno supstance koje deluju kao antioksidansi koji smanjuju slobodne radikale - molekule koji uzrokuju oštećenje ćelija u organizmu.
Ukoliko ste ljubitelj tamne čokolade, sada u njoj možete da uživate sa puno manje osećaja krivice, jer postoje brojne zdravstvene prednosti koje ona nudi, a ovo samo neke od njih:
1. Tamna čokolada je vrlo hranljiva
Ako kupite kvalitetnu tamnu čokoladu sa visokim sadržajem kakaa, imajte na umu da ste kupili preporučenu dnevnu dozu vlakana i minereala. Tako 100 grama tamne čokolade sa 70-85 odsto kakao sadrži:
- 11 gr vlakana.
- 67 odsto od preporučene dnevne doze gvožđa
- 58 odsto od preporučene dnevne doze magnezijuma
- 89 odsto od preporučene dnevne doze bakara
- 98 odsto od preporučene dnevne doze mangana
- Visoke količine kalijuma, fosfora, cinka i selena
Svi ovi nutrienti takođe dolaze sa 600 kalorija i umerenom količina šećera. Stoga je važno biti umeren.
2. Snažan izvor antioksidanata
Tamna čokolada je puna organskih jedinjenja koja su biološki aktivna i funkcionišu kao antioksidanti. Ovo uključuje polifenole, flavanole i katehine između ostalog.
Jedna studija pokazala je da kakao i tamna čokolada sadrže više antiokidantnih jedinjenja od drugih paralelno testiranih namirnica poput borovnice i akai bobice.
3. Poboljšava protok krvi i snižava krvni pritisak
Flavanoli u tamnoj čokoladi mogu stimulisati endotel (obloge arterija) za proizvodnju azot-monoksida. Jedna od funkcija azot-monoksida je slanje signala arterijama da se opuste, što smanjuje otpor protoku krvi i smanjuje krvni pritisak.
Prosto rečeno, bioaktivna jedinjenja u kakao mogu poboljšati protok krvi u arterijama i uzrokovati mali, ali statistički značajan pad krvnog pritiska.
4. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
U studiji od 470 starijih muškaraca, otkriveno je da crna čokolada smanjuje rizik od kardiovaskularne smrti za 50 odsto tokom perioda od 15 godina.
Druga studija pokazala je da je konzumiranje čokolade dva ili više puta nedeljno smanjilo rizik od kalcifikacije plaka u arterijama za 32 odsto. Zanimljivo je da konzumacija manjih količina u većim vremenskim razmacima nije pokazala nikakve efekte.
Takođe, još jedna opservaciona studija pokazala je da konzumacija crne čokolade više od pet puta nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 57 odsto.
5. Štiti kožu
Bioaktivna jedinjenja u tamnoj čokoladi mogu takođe biti odlična za vašu kožu. Flavonoli mogu štititi od oštećenja izazvanih dugom izlaganju sunčevim zracima, poboljšati protok krvi na kožu, povećati gustinu kože i hidrataciju.
6. Poboljšanje moždanih funkcija
Jedna studija pokazala je da pet dana konzumiranja kakaa sa visokim sadržajem flavonola poboljšava protok krvi u mozak.
Kakao takođe sadrži stimulativne supstance kao što su kofein i teobromin, za koje se pretpostavlja da su glavni uzrok poboljšanja moždanih funkcija u kratkom vremenskom roku.
Video: Čokolada od koje „boli glava“ koliko je dobra, ali i novčanik
(Telegraf.rs)
Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.