Ovo je veoma čest dodatak hrani i pićima, koji može da smeta, a ne obraćamo pažnju na to

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Kako bi se zamenio beli šećer, koji je etiketiran kao loš, industrija je rešila da u proizvode ubaci visokofruktozni kukuruzni sirup

Sva industrijska hrana sadrži određene supstance koje pomažu u procesu proizvodnje. Kako bi se zamenio beli šećer, koji je etiketiran kao loš, industrija je rešila da u proizvode ubaci visokofruktozni kukuruzni sirup (HFCS – High Fructose Corn Syrup).

Nakon što se 1975. godine HFCS pojavio na američkom tržištu, već 1977. godine ishrana sa malo masti proglašena je zdravom. Masti su oduzete iz ishrane, u ime dugovečnosti i zdravog srca, a prednost je data hidratima kojima je dodat kukuruzni sirup, a koji je pojačao ukus.

Zvanična statistika kaže da su od tih 70-ih pa do danas udesetostručene brojke kada su u pitanju gojaznost, dijabetes tipa 2 i insulinska rezistencija.

- Danas kada se konstatuje masna degeneracije jetre, lekari prvo pitaju da li ta osoba pije gazirane sokove - objašnjava prof. dr Snežana Stanišić sa Univerziteta Singidunum, jedan od vodećih eksperata u Srbiji za zaštitu životne sredine i profesorka na predmetu Ishrana na Fakultetu fizičke kulture.

- To je danas faktor broj jedan za masnu degeneracuju jetre. Visokofruktozni surup se nalazi u velikom broju proizvoda, ali u gaziranim sokovima je kritičan jer te tečne kalorije najbrže prelaze u krvotok.

Koliko se to razlikuje od unosa sokova od ceđenog voća i kako treba dozirati njihov unos, saznajte u video-snimku na početku teksta. 

Preporučujemo i:

Video: Intermitentni post i njegov uticaj na zdravlje

(Telegraf.rs)

Video: Čudni oblaci stoje nad Beogradom, ali prizor je fenomenalan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA