Ovo je veoma čest dodatak hrani i pićima, koji može da smeta, a ne obraćamo pažnju na to
Sva industrijska hrana sadrži određene supstance koje pomažu u procesu proizvodnje. Kako bi se zamenio beli šećer, koji je etiketiran kao loš, industrija je rešila da u proizvode ubaci visokofruktozni kukuruzni sirup (HFCS – High Fructose Corn Syrup).
Nakon što se 1975. godine HFCS pojavio na američkom tržištu, već 1977. godine ishrana sa malo masti proglašena je zdravom. Masti su oduzete iz ishrane, u ime dugovečnosti i zdravog srca, a prednost je data hidratima kojima je dodat kukuruzni sirup, a koji je pojačao ukus.
Zvanična statistika kaže da su od tih 70-ih pa do danas udesetostručene brojke kada su u pitanju gojaznost, dijabetes tipa 2 i insulinska rezistencija.
- Danas kada se konstatuje masna degeneracije jetre, lekari prvo pitaju da li ta osoba pije gazirane sokove - objašnjava prof. dr Snežana Stanišić sa Univerziteta Singidunum, jedan od vodećih eksperata u Srbiji za zaštitu životne sredine i profesorka na predmetu Ishrana na Fakultetu fizičke kulture.
- To je danas faktor broj jedan za masnu degeneracuju jetre. Visokofruktozni surup se nalazi u velikom broju proizvoda, ali u gaziranim sokovima je kritičan jer te tečne kalorije najbrže prelaze u krvotok.
Koliko se to razlikuje od unosa sokova od ceđenog voća i kako treba dozirati njihov unos, saznajte u video-snimku na početku teksta.
Preporučujemo i:
Video: Intermitentni post i njegov uticaj na zdravlje
(Telegraf.rs)
Video: Reprezentativcu rekli da je završio karijeru zbog problema sa srcem, naš lekar ga vratio na teren
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.