Kako da se sačuvate od padova i lomova na poledici: "Crni led" je opasnost koja vreba ovih dana

 
 
 ≫ 
  • 2

Sneg i led su izazvali pravi kolaps na ulicama i trotoarima, pa je sve više pešaka koji strepe od padova i povređivanja

Pad, sneg, led, zima Foto: Shutterstock

Posle duže pauze, veliki sneg  je ponovo stigao, a ortopedi i traumatolozi u ovo doba godine imaju najviše posla.

Sneg je poslednjih dana izazvao pravi kolaps, što na ulicama, to i na trotoarima, a posebnu opasnost predstavlja njegova posledica takozvani"crni led". Ova pojava je varljiva, pa kod mnogih ljudi dovodi do pada i lomova zbog kojih najčešće završavaju u bolnici ili hitnoj pomoći.

Naime, "crni led" je pojava kada trotoar izgleda kao da je samo mokar, a zapravo se na njegovoj površini stvorila poledica, pa padovi na ovakvim površinama uglavnom dovode do ozbiljnih povreda.

Da biste izbegli povrede, stručnjaci uglavnom preporučuju da ruke budu slobodne, odnosno da ih ne držite u džepovima, jer ćete laške balansirati ukoliko se okliznete.

S obzirom na to da su prelomi i padovi u našoj zemlji u poslednje vreme sve češći, Ambasada Finske u Srbiji je je na društvenoj mreži Tviter objavila veoma koristan savet kako hodati u vreme poledice i sačuvati bezbednost.

Na crtežima koji se vide objašnjava se da ljudi, kad "normalno" hodaju, svu težinu ravnomerno raspoređuju na prednju i zadnju nogu što, prema mišljenju lekara, povećava rizik od padova na klizavim površinama.

Stoga, kada hodate po ledu, preporučuju, hodajte kao pingvini, svu težinu tela, odnosno centar gravitacije prebacite na nogu kojom u tom trenutku gazite tlo. 

Video: Beogradske ulice se pretvorile u crni led

(Telegraf.rs)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rile

    12. januar 2022 | 14:27

    Neka telegraf rs poseti našu ulicu Put za Ivanović URipnju da vide i pokažu narodu šta znači dobar komšija kada je poledica u pitanju. Uveri te se i dođi te autom do broja 12 a

  • ПСИХОПАТА

    12. januar 2022 | 16:14

    Просто ко пасуљ не идите напоље и бићете сачувани

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA