Ovu namirnicu je poželjno redovno imati u ishrani: Snižava holesterol i čuva srce
Jedna od namirnica za koju i nutricionisti i lekari tvrde da bi je što više trebalo uvesti u ishranu je svakako kukuruzno brašno.
Dobija se mlevenjem celog zrna kukuruza i u prodaji se može naći u nekoliko varijanti. Pored kačamaka, koji je najpoznatije jelo od ove vrste brašna, od njega se mogu spremati i proje, ali se može koristiti u vidu palente i kao prilog. Pored toga što je ukusno, kukuruzno brašno je i veoma zdravo.
Spada u namirnicu sa visokim procentom ugljenih hidrata, ali to ne bi trebalo da bude nikakav alarm, jer su u pitanju takozvani dobri ugljeni hidrati.
Ovo brašno koje se dobija od celog zrna sadrži kompleksne ugljene hidrate, vlakna i druge hranljive materije koji deluju preventivno na pojavu dijabetesa, srčanih oboljenja, kao i na regulisanje hipertenzije.
Samo 100 grama kukuruznog brašna sadrži više od sedam grama vlakana i manje od jednog grama šećera. Kako nutricionisti tvrde, zbog ovoga je kukuruzno brašno odličan izbor ukoliko želite da izgubite višak kilograma i održite dobro zdravlje.
Zbog velike količine minerala i vitamina ono je dobar čuvar kostiju. S obzirom na to da ne sadrži gluten, kukuruzno brašno je odlična namirnica za osobe koje su netolerantne na gluten.
Takođe, ono je odličan izvor mnogih minerala i vitamina koji su našem organizmu potrebni kako bi normalno funkcionisao.
U 100 grama ovog brašna ima 127 miligrama magnezijuma, 241 miligram fosfora, 287 miligrama kalijuma i 18 esencijalnih amino kiselina. Kukuruzno brašno je bogato niacinom, holinom, folnom kiselinom i vitaminima B6, B1, A, E i K.
Sve su to, reklo bi se, dovoljni razlozi da ova namirnica postane čest gost na našim trpezama.
(Telegraf.rs)
Video: Rodić: U prošloj nedelji prikupljeno je svega 1003 jedinice krvi
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ramzaj
Interesantno je da vec par dana na raznim portalima je slicna tema i svuda pisu da kukuruzno brasno ne sadrzi gluten, a ljudi alergicni ili intolerantni na isti ne jedu kukuruz jer kazu sadrzi gluten, vrlo konfuzno.. Drugo, to sto sadrzi malo secera ne znaci da ga u organizmu nece biti mnogo jer sadrzi mnogo ugljenih hidrata, a isti se u organizmu pretvara u secer. Mada je to daleko kvalitetniji secer od onoga koji unosimo putem zasladjivaca (bez obzira o kojem se radi) ljudi koji se ne bave sportom ili nekim fizickim radom ne bi trebalo da preteruju. Trece, i najbolnije, je to sto je kukuruz uz soju zitarica koja se ubedljivo najvise genetski modifikuje, a kako zivimo u salama drzavi blago receno treba biti oprezan 101%!
Podelite komentar