Frasoa Balu: Novi sojevi mogu da izazovu reinfekciju, ali ne i da zaobiđu odgovor T-ćelija

 
  • 2

Genetičar i direktor UCL Instituta za genetiku u Londonu se ponovo oglasio

Profesor Fransoa Balu, genetičar i direktor UCL Instituta za genetiku u Londonu oglasio se na društvenoj mreži Twitter i napisao da bi sledeća varijanta korona virusa, kao i svaka naredna mogla biti jednako, manje ili više virulentna od omikron soja.

- Međutim, povezani morbiditet i mortalitet će se vremenom smanjivati, kako više ljudi bude sticalo imunitet kroz vakcinaciju ili prethodno izlaganje virusu - rekao je on.

Jedna osoba izrazila je zabrinutost, oko toga što misli da je malo verovatno da će omikron biti poslednja varijanta korona virusa i šta će biti ako sledeći soj bude isto prenosiv, a vakcine i buster doze ne mogu da ga zaustave, pa prouzrokuje i ozbiljnije kliničke slike?

- Koliko god da je omikron loš, bojim se da bi moglo da postane i gore - napisala je ona na Tviteru, a Balu odgovorio:

- Nijedna varijanta ne može da bude potpuno zaustavljena vakcinama i buster dozama, kao ni zaštitom od ranije infekcije. Jedan soj, kao što je na primer omikron, može u velikoj meri da izbegne neutrališuća antitela, i učini da i imunizovani budu skloniji (ponovnoj) infekciji, odnosno zaražavanju.

Međutim, nijedna varijanta nikada neće moći da zaobiđe odgovor ćelijskog imuniteta (T-ćelija) koji kontroliše bolest nakon zaražavanja, a samim tim i štiti od najtežih simptoma. Ovo proizilazi iz bezbrojnih meta T-ćelija (epitopa) u virusnom genomu.

Pored toga, odgovori T-ćelija koje su postavili različiti pojedinci su veoma varijabilni zahvaljujući raznolikosti naših MHC (HLA) gena. Dakle, nijedan patogen ne može da izbegne imunološko prepoznavanje "na nivou populacije".

U opticaju je oko 200 endemskih respiratornih virusa, uključujući i dve vrste gripa, potomke epidemija iz 1957. i 2009. godine. Neke godine su virulentnije od drugih, što doprinosi varijacijama u mortalitetu na godišnjem nivou.

Respiratorni virusi ne mogu da se vrate iz sezonskog endema u pandemiju, jer se imunitet u populaciji ne može obrisati. Da bi se pandemija gripa dogodila, novi, drugačiji virus gripa treba da uđe u ljudsku populaciju - zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hulk

    5. januar 2022 | 16:57

    Znači, zaraziti se Koronom pa ako preteknete kasnije kad god i koliko god puta dobijete Koronu umreti nećete. Najverovatnije. Neka hvala. Ja biram da se borim da je nikada ne dobijem pa makar jeo metle.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA