SZO: Infekcija omikron sojem izaziva blaže simptome bolesti

 
 ≫ 
  • 2

Na pitanje da li je potrebna vakcina specifična za omikron soj, menadžer SZO za incidentne situacije kaže da još nema tačnog odgovora

Abdi Mahamud, menadžer SZO za incidentne situacije, potvrdio je danas da sve veći broj naučnih istraživanja potvrđuje da omikron soj korona virusa izaziva blaže simptome od prethodnih varijanti, piše Tanjug.

On je ukazao da omikron varijanta korona virusa napada uglavnom gornje disajne puteve i da infekcija nije praćena teškim upalama pluća što je, kako je rekao "dobra vest", prenosi Rojters.

Na pitanje novinara da li je potrebna posebna vakcina za omikron soj Abdi Mahamud je odgovorio da još nema tačnog odgovora na to pitanje.

On je upozorio da visoka prenosivost omikrona znači da će taj soj postati dominantan u roku od nekoliko nedelja u mnogim delovima sveta, kao i da nova varijanta korone predstavlja pretnju za zemlje u kojima je veliki deo stanovništva nevakcinisan.

On je naglasio da svaka odluka zahteva globalnu koordinaciju i da ne bi trebalo prepuštati komercijalnom sektoru da samostalno odlučuje.

(Telegraf.rs)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA