"Moj sin je proveo praznike u bolnici zbog retke reakcije na koronu"

 
  • 1

Ni blagi simptomi infekcije novim korona virusom nisu garancija da neće doći do komplikacija

Brazil, korona virus, bolnice, bolnica Ilustracija; Foto: Tanjug/AP

Omikron soj korona virusa je, prema do sada poznatim podacima, blaži od prethodnih sojeva, a prvi izveštaji iz Velike Britanije pokazali su da je rizik od hospitalizacije za 50 do 70 odsto manji nego kod delta soja.

Zak Mori (9) i petoro članova njegove porodice bili su pozitivni na korona virus nekoliko dana pre Božića, ali su imali blage simptome, piše britanski The Sun.

Kada je došlo vreme da izađu iz izolacije, Zak je rekao svojoj mami Anđeli da nema ni povišenu temperaturu ni kašalj, ali da ga i dalje boli oko. Posle konsultacija sa lekarom opšte prakse, upućen je u Bristol, u očnu bolnicu gde su mu lekari prepisali antibiotike i savetovali da se sa majkom vrati u bolnicu ako dečaku ne bude bilo bolje.

- Lekari su rekli da je to reakcija na virus, da je retka i da se uglavnom javlja kod dece. To je retka komplikacija kovida-19 – izjavila je Zakova mama Anđela.

Kako se stanje kod dečaka nije popravljalo, majka je odvela Zaka na Badnje veče u bolnicu. Njegovo oko bilo je natečeno, a to je značilo da će dečak morati da provede praznike pod lekarskim nadzorom.

Dijagnostikovan mu je periorbitalni celulitis, infekcija kože kapka.

Na božićno jutro, Anđela je odjurila u bolnicu sa pregršt poklona za svog sina. Zatekla ga je okruženog poslasticama koje je donirala bolnička dobrotvorna organizacija.

- Dali su mu i pidžamu i Lego kocke, i on je mogao da se opusti gledaju filmove na televiziji. Prvi put je bio u bolnici i, na sreću, uopšte se nije uplašio – rekla je Anđela.

Prema njenim rečima, lekari su razmišljali da ga operišu da bi mu eliminisali tečnost nakupljenu kod oka, ali su antibiotici počeli da deluju, pa se otok smanjio. Dečak je otpušten iz bolnice, uz terapiju.

Ranije studije o kovidu-19 pokazale su da pacijenti mogu imati simptome akutnog konjuktivitisa i mogu da uključuju crvenilo očiju, iritaciju oka, bol, suzne oči, iscedak, oticanje kapaka i hemozu.

Korona virus može da izazove konjuktivitis, ali je to retko – javlja se kod jedan do tri odsto obolelih i nalazi se na listi retkih simptoma Svetske zdravstvene organizacije.

Konjuktivitis povezan sa kovidom-19 obično se javlja u kasnijim stadijumima bolesti, zajedno sa češćim simptomima kao što su kašalj i groznica.

(Telegraf.rs)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J...

    2. januar 2022 | 18:09

    Moj sin je 31.12 .2020. Izgubio ukus i miris i odmah se izolovan od porodice brzi test bio negativan a pcr pozitivan.sve u svemu uz jednu kutiju hemomicina sve je prošlo bez temperatura,ali ga je mučio bol očiju kad skreće pogled( nije taj bol ni prijavio doktoru).ove godine njegov sin od 8 godina dobio gnjavi anginu(avgusta meseca).počeo je da se žali da ga bole oči kad skreće pogled( moj sin je odmah kazao da je to korona) .dete smo testirali posle 5 dana zbog putovanja ili dete pozitivno!tako da eto taj bol oka se kod nekih javlja ali ne obraćamo pažnju i ne prijavljuje o doktoru to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA