Kome je namenjen lek protiv kovida, koji je stigao u Srbiju: Efekat najbolji ako se terapija primeni rano

 
 ≫ 
  • 5

Efekat je najbolji ukoliko se terapija primeni što ranije, konkretno u prvih pet dana bolesti

U Srbiju je stigla prva isporuka sa 11.500 kutija molnupiravira", novog leka protiv kovida, američke kompanije MSD sa kojom je ugovoreno 50.000 pakovanja.

Agencija za lekove i medicinska sredstva, kako je juče u ovoj instituciji potvrđeno Novostima , po hitnom postupku proveriće dokumentaciju. Ako sve bude u redu, ovaj antivirusni lek, u tabletama, za nekoliko dana biće dostupan obolelima sa blagom do umerenom slikom kovida, pod uslovom da su stariji od 18 godina, i da imaju prateće bolesti koje povećavaju rizik od komplikacija kovida 19.

Prvo pakovanje "molnupiravira" na instagram-nalogu "Budućnostsrbije" juče je pokazao predsednik Aleksandar Vučić.

- Ovo što držim u ruci je novi lek. To su tablete, a jedna kutija dovoljna je za pacijenta. Imamo za 11.500 ljudi, a biće za 50.000 - rekao je Vučić. - Lek spasava živote, sprečava smrtnost u ogromnom procentu. U prvom kvartalu sledeće godine očekujemo lek američkog "Fajzera". Ovo pokazuje našu brigu za ljude.

Novi lek kupljen je u SAD, a u Evropi su ga nabavile još samo tri zemlje - Danska, Litvanija i Slovenija.

"Molnupiravir" je u obliku kapsula jačine 200 mg. Uzima se na 12 sati tokom pet dana, ukupno po četiri kapsule, tj. 800 mg dnevno.

- Radi se o antivirusnom leku nove generacije koji inhibira replikaciju (razmnožavanje) određenih RNK virusa, uključujući i SARS-CoV-2, koji izaziva kovid - kaže za Novosti prof. dr Ivana Milošević, zamenik direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti UKCS.

- Molnupiravir je predviđen za lečenje bolesnika u ranoj fazi bolesti, koji ne zahtevaju primenu kiseonične terapije, a imaju rizik od razvoja teške forme kovida: stariji su od 60 godina, gojazni ili imaju dijabetes, hroničnu bolest bubrega, ozbiljne bolesti srca, hroničnu opstruktivnu bolest pluća ili aktivnu malignu bolest.

Kao i kod drugih antivirusnih lekova, kako kaže prof. Milošević, efekat je najbolji ukoliko se terapija primeni što ranije, konkretno u prvih pet dana bolesti.

- Shodno tome, lek će se primenjivati u svim ustanovama gde se bolesnici javljaju u ranoj fazi bolesti, pri prvom kontaktu sa lekarom - pojašnjava prof. Milošević.

- Dosadašnja istraživanja su pokazala da blagovremena primena leka kod adekvatno selektovanih bolesnika smanjuje potrebu za bolničkim lečenjem i rizik od smrti.

Video: Korona je kao kada te dum-dum metak pogodi u kost: Kristijan Golubović poziva da se nose maske

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa NS

    16. decembar 2021 | 09:19

    IVERMECTIN I TACKA!!!!! Mene je za 3 dana vratio da sam i zaboravio na covid,majku mi je podigao iz mrtvih!!!! ALi daaaaaa,od toga farmaceutska mafija nema nista i zabranjen je,zar ne?! Evo ga i jedan lek nakon vakcina da se mafija jos vise bogati!!!! Poceo sam da verujem u ivermectin onog trenutka kada se cela zemlja digla protiv istog,odmah sam rekla,cim su ovako svi ustali,tu nesto mora da ima. Na zalost,jako smo lose prosli sa koronom,bez razmisljanja sam ga nabavio kada je majka morala pod hitno za bolnici jer su joj pluca bila takva da je bilo samo pitanje vremena kada ce je prikljuciti na respirator. Bolnicu je odbila. Nabavio sam lek u trenutku kada nisam smeo da udjem u sobu plaseci se da li dise. Nakon 1 dana vec je osecala poboljsanje,od utorka do subote ona je vec bila na nogama,kao da se nista nije desilo! Zabole me za negativne komentare,ja znam sta sam preziveo i sta nas je za samo par dana podiglo iz mrtvih ! A vi,pisite sta god hocete!

  • Gaga

    16. decembar 2021 | 09:11

    Pokusni kunici u nastavku ,vakcina sad lek ,sta je sledece.

  • Samos

    16. decembar 2021 | 08:50

    Za svaku pohvalu konačno da se krene sa medikametosnom terapijom protiv kovida 19,mnogo bogatije zemlje evrope nastoje i dalje da uvedu obaveznu vakc.svih ljudi od14.godine pa nagore. Živim 32 god. Uinostransvu i ponosan sam na svoju srbiju što u ovim vremenima ide svojim putem za svoj narod a ne protiv naroda. ZIVELA SRBIJA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA