Da li nam grafikon pokazuje da je omikron soj, ipak, manje opasan?

 
 ≫ 
  • 3

Po onome što se što se na grafikonu vidi postoji nada da bi omikron soj mogao da bude manje opasan od svih njegovih prethodnika

Omikron soj, korona virus, kovid 19 Foto: Shutterstock

Genetičar Fransoa Beluks iz Instituta za genetiku Univerziteta u Londonu objavio je na svom Tviter profilu grafikon koji pokazuje odnos između broja obolelih i broja umrlih od korone u Južnoj Africi za period od početka aprila 2020. do decembra 2021.

Prema prikazanom jasno se vidi da je kroz prethodne mesece sve do decembra ove godine povećanje broja obolelih pratila i povećana smrtnost i da je sa padom broja zaraženih opadao i broj smrtnih slučajeva.

Za razliku od prethodnih meseci u decembru, što se vidi na grafikonu, povećan broj obolelih prati manji broj smrtnih slučajeva što govori u prilog nekim dosadašnjim istraživanjima da je omikron varijanta korona virusa virulentnija i zaraznija, ali da su simptomi blaži, a i smrtnost obolelih od ove varijante niža.

Sve ovo daje nadu bi omikron soj mogao da bude manje opasan, a posebno manje smrtan u odnosu na sve prethodne sojeve korona virusa.

Južna Afrika se uzima kao relevantan reper, jer se nova varijanta korona virusa-omikron soj prvo pojavio na tim prostorima, pa samim tim do sada postoji najveći broj ljudi koji su oboleli i izlečeni od ovog soja.

Video: Pooštrene mere na aerodromu zbog omikrona

(Telegraf.rs)

Video: Koncert Konstrakte i benda Zemlja gruva u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA