SZO saopštio najnovije podatke o omikronu: Manje je opasan od delte, a evo kako reaguje na vakcinu

 
  • 13

U informaciji se dodaje da još nije jasno sa čim je povezano brzo širenje novog soja korona virusa

Prema preliminarnim podacima, omikron soj korona virusa može da smanji efikasnost vakcina protiv kovid 19, ali je ovaj soj manje opasan od delte, pokazuje danas objavljena informacija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u vezi sa novim sojem korona virusa.

Navodi se da je do sada prikupljen ograničen broj podataka i da nema potvrđenih dokaza o tome koliko su vakcine efikasne protiv omikron soja, prenosi RIA Novosti.

Na osnovu preliminarnih podataka i značajno izmenjenog profila proteina omikron soja može se pretpostaviti da će biti smanjena efikasnost vakcine protiv infekcije i prenosa omikron soja, navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, SZO napominje da preliminarni podaci ukazuju da će novi soj biti manje opasan, jer je većina slučajeva bila asimptomatska ili sa blagim do umerenim simptomima.

SZO navodi da je omikron soj potvrđen u 63 zemlje i da će, prema preliminarnim pxyokazateljima, nadmašiti delta soj u brzini širenja u svetu.

U informaciji se dodaje da još nije jasno sa čim je povezano brzo širenje novog soja korona virusa.

Video: Da li omikron virus preti Srbiji? Kisić-Tepavčević pojasnila o kakvom virusu se radi

(Telegraf.rs)

Video: MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🌻Max

    12. decembar 2021 | 18:46

    Pa zato što narod nije lud, vide konačno da vakcine ne djeluju pa su izmislili omikron!!!Cirkus

  • Andra

    12. decembar 2021 | 20:09

    Da li u Srbiji ima neki doktor medicine iz recimo Beograda ili Srbije uopste, da nam kao medicinski autoritet objasni razlike u virusima i prati redovno zbivanja na ovom podrucju? Neko ko je pismen na engleskom, ima znanja i dostupnost najvaznijim informacijama iz ovog domena? Ova lepa gospodja je ministar za rad, i socijalna pitanja, a ne ministar zdravlja, iako je epidemiolog, pa bi bilo dobro da se drzi te pozicije gde je postavila ova vlada, po "principu bosanski lonac", koji se kod nas neprekidno krcka.. Ne moze da sedi na 100 stolica. Nije udobno.

  • Pike

    12. decembar 2021 | 19:22

    Nekome ne odgovara omikron?Pa da pratimo ko je silno razocaran pojavom omikrona iz nevakcinisane Afrike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA