Savet gastroenterologa: Nadutost – koje su najčešće greške koje pravimo?
Nadimanje i nadutost se mogu javiti kod svake osobe, bez obzira na godine, pol, životne navike ili opšte zdravstveno stanje. Sa profesorom gastroenterologije, prof. dr Ivanom Nikolićem, direktorom Interne klinike u Institutu Sremska Kamenica, razgovarali smo o tome kako efikasno rešiti ovaj neprijatan problem koji se povremeno ili stalno javlja kod čak 70% opšte populacije.
- Šta je nadutost?
Nadutost je neprijatan osećaj rastezanja creva koji je i te kako uočljiv na ljudskom telu. Najčešći znakovi nadutosti koje opisuju pacijenti su: napetost stomaka i osećaj punoće, glasno krkljanje u stomaku, a ponekad i bol. Nadut stomak obično se javlja zbog prekomerne proizvodnje gasa u digestivnom traktu. Gasovi su možda jedan od najčešćih uzroka ljudi koji se žale na otečenom trbuhu. S vremena na vreme, svi utvrdimo da se proizvodi previše gasa.
- Zašto se javlja nadutost?
Razlozi za nastanak nadutosti su brojni, kao što su greške u ishrani, funkcionalni ili organski poremećaji. Najčešće greške koje se prave, a doprinose nastanku nadutosti su neredovna ishrana, obilni obroci, nedovoljno žvakanje hrane, kao i unošenje veće količine hrane koja nadima i gaziranih pića. Loša ishrana sa sobom povlači probleme sa varenjem, čija je posledica nadutost. Vremenom, metabolizam može usporiti, što još dodatno pogoršava situaciju, pa vam nadimanje može stvoriti više problema. Često se za uzrok navodi hrana koju smo upravo pojeli. Međutim, neki ljudi konstatuju da redovno proizvode mnogo gasa, žaleći se da im je stomak neprestano natečen. Osećaj nadimanja je i često posledica funkcionalnih poremećaja organa za varenje. Jedan od najučestalijih funkcionalnih poremećaja sistema za varenje — sindrom nervoznih creva, poznat i kao iritabilni kolon (IBS). Smatra se da je u našoj zemlji učestalost preko 20%, pa najveći broj pacijenata koji dolaze u gastroenterološke ambulante pati najčešće upravo od sindroma nervoznih creva.
- Šta savetujete ovakvim pacijentima?
Za rešavanje ovog problema, prvo je potrebno ukloniti uzroke, a ne samo tretirati simptome. Prvenstveno je potrebno promeniti ishranu i loše životne navike. Treba smanjiti unos hrane koja podstiče stvaranje gasova i nadimanje, kao što su pasulj, kupus ili sirovi luk. Osim toga, trebalo bi izbegavati previše začinjenu i prženu hranu. Uz promenu ishrane, moje iskustvo je pokazalo da upotreba preparata, kao što je Flobian®, može da doprinese u ublažavanju nadutosti i nadimanja. Flobian® deluje na uzrok problema i na taj način smanjuje produkciju gasova i ublažava nadutost. Prirodan je i bezbedan, sa komfornim doziranjem, jedna kapsula dnevno. Kliničke studije pokazuju da je kod takve primene čak 9 od 10 zadovoljnih pacijenata. Ako je potrebno, Flobian® kao prirodni preparat, može se primenjivati i u dužem vremenskom periodu, ali ono što se savetuje za optimalni efekat je primena od najmanje 4-6 nedelja.
(Telegraf.rs/PR)
Video: Đole prognoza
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.