Semenke bundeve su najzdravija grickalica: Pune su sastojaka koji pospešuju zdravlje
Semenke bundeve od davnina se koriste u medicinske svrhe zbog odličnih svojstava za zdravlje i važe za jednu od najzdravijih namirnica i grickalica.
Bogate su magnezijumom, kalcijumom, kalijumom, gvožđem, cinkom, vitaminom K i omega-3 masnim kiselinama.
Takođe, sadrže aminokiselinu triptofan, koja stvara hormon sreće, odnosno serotonin koji utiče na dobro raspoloženje i kvalitetniji san.
Idealne su za brzu užinu u toku dana jer regulišu nivo šećera u krvi, što znači i lakši gubitak kilograma ako želite da smršate.
Ali, to nisu sve blagodeti ove semenke. Postoje još mnogo razloga zbog kojih bi trebalo redovno da ih konzumirate.
1. Jačaju imunitet
Osim što obiluju magnezijumom, ove semenke su bogat izvor cinka koji pomaže jačanje imunog sistema.
Da biste u telo putem semenki uneli sve nutrijente, najbolje bi bilo da ih jedete sirove ili malo prepečene u rerni.
2. Umanjuju rizik od dijabetesa
Mnogi kažu da su semenke bundeve najbolja grickalica za one koju boluju od šećerne bolesti. Ali, poželjno je da ih jedu i oni koji nemaju ovaj zdravstveni problem kako bi umanjili šanse da ga dobiju.
Sastojci iz semenki mogu da regulišu insulin, pa se samim tim preporučuje njihovo konzumiranje kao prevencija protiv dijabetesa.
3. Pomažu kod nesanice
Grickanje bundevinih semenki nekoliko sati pre spavanja, posebno u kombinaciji sa voćem, doprinosi boljem izlučivanju melatonina i serotonina, čime se povećava regeneracija tela u toku spavanja.
4. Sadrže omega-3 masne kiseline
Semenke bundeve spadaju u najznačajnije biljne izvore omega-3 masnih kiselina. Ove masne kiseline su od presudne važnosti za zdrav metabolizam, kao i za mozak i kognitivne sposobnosti.
Video: Pečena bundeva s pestom od rukole i oraha
(Telegraf.rs)
Video: Gori automobil u blizini Slavonskog Broda: Vatra "progutala" vozilo
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.