5 namirnica koje bi trebalo jesti do proleća: Jačaju imunitet i pomažu u mršavljenju

 
 
 ≫ 
  • 0

U doba godine kada je neophodno poraditi na imunitetu od posebnog je značaja voditi računa o ishrani

Ovde je najveća razlika u cenama Foto: Pixabay

Kada dođu hladniji dani, organizmu je potrebno više onih namirnica koje sadrže vitamine, a posebno vitamin C koji je ključan za borbu protiv virusa i bakterija.

Posebno je važno šta unosimo od hrane u organizam u jesenjem i zimskom delu godine kada nam je i koža suvlja, ali i kada je malo svežeg voća i povrća koje može da zadovolji dnevne potrebe našeg tela za vitaminima.

Nutricionisti preporučuju da bi u periodu od novembra do aprila u ishranu obavezno trebalo uvrstiti pet namirnica. Poželjno je da ih u ovim mesecima imamo skoro svakodnevno na jelovniku.

1. Cvekla

Ovo povrće trebalo bi da bude obavezan deo ishrane u kasnim jesenjim i zimskim mesecima. Osim toga što se ona i u ovo doba godine može naći u svežem stanju, pa je samim tim "zlata vredan" izvor vitamina i minerala, cvekla čiji se koren koristi u ishrani pravi je poklon za ovo doba godine zbog hranljivih vrednosti kojima obiluje.

Bogata je vitaminom C, beta-karotenom, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom.

2. Jaja

Jaja su izvor vitamina B2, B12, A i E, gvožđa, cinka, ali i fosfora. Pored toga, žumance je riznica kalcijuma i gvožđa i kada ga konzumirate zadovoljava skoro 90 odsto dnevne potrebe organizma za ovim mineralima.

Jaje sadrži i devet, za naše telo veoma značajnih aminokiselina. Jaja bi trebalo jesti često, naročito u hladnije doba godine. Osim toga, nutricionisti ih preporučuju u restriktivnim režimima ishrane, kada želite da izgubite višak kilograma.

3. Šargarepa

I ona zimi može da se nađe u svežem stanju. Odavno je poznato da je odlična za vid, a ujedno je i prava blagodet za kožu kada su dani hladni i vetroviti.

Šargarepa sadrži veliku količinu beta-karotena, koji se u telu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin jača imuni sistem, a fantastično deluje i na kožu, čineći je glatkom i sjajnom.

Povrće, šargarepa, cvekla Foto: Shutterstock

4. Pomorandže

Ovo mediteransko voće najpotrebnije je organizmu tokom jeseni i zime. Osim što su pune vitamina C koji je ključan za zaštitu od virusa i borbu sa prehladama, pomorandže obiluju i antioksidansima, ali i kolagenom koji štiti i obnavlja kožu u zimskom periodu.

Uz sve to one su nisko kalorično voće, pa će vam pomoći i da u toku zime zadržite dobru liniju. Radije se opredelite za sveže pomorandže nego za ceđeni sok, zbog količine vlakana kojih u plodovima ima, a iz soka su odstranjena.

5. Bademi

Ova namirnica jedan je od najvećih prijatelja našeg organizma tokom cele godine, a posebno kada dođu hladna godišnja doba. Kada bismo bili svesni njenih blagodeti, svaki dan bi u ishranu uveli po koji komad badema.

Sadrže antioksidanse, bogati su proteinima, magnezijumom, vlaknima, vitaminom B, kalcijumom, kalijumom, fosforom, cinkom, gvožđem i zdravim mastima.

Bademi će biti od velike koristi za stabilizaciju šećera u krvi i uticaće pozitivno na celokupno zdravstveno stanje organizma. Pored toga, badem je izvanredan za topljenje masnih naslaga na stomaku, pa ako imate problema sa viškom kilograma uvrstite u svakodnevnu ishranu po šaku sirovih badema - već posle dve sedmice videćete rezultate.

(Telegraf.rs)

Video: Tramp dolazi na zavrsni miting - RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA