Dr Antonijević: "Odobrenja za vakcine su privremena", dekan fakulteta mu odmah odgovorio

 
  • 25

Ginekolog i predstavnik Udruženja građana "Lekari i roditelji za nauku i etiku" izneo svoje stavove o vakcinama protiv korona virusa, a prof. dr Vladimir Jakovljević i prof. dr Ana Mitrović Jovanović odmah su uzvratili činjenicama

Foto: Skrinšot K1

Brojke su neumoljive, Srbija je zabeležila najveći broj umrlih od kovida-19 u jednom danu. Kako smo od zemlje koja je prva nabavila vakcine protiv korona virusa došli do zemlje koja danima ima više od 60 preminulih od bolesti koju ovaj virus izaziva?

Kako nas je korona podelila? Koje su razlike između reakcija na vakcinu, nuspojava i dugotrajnih posledica?

O tome su u „Uranku“ govorili prof. dr Ana Mitrović, prof. dr Vladimir Jakovljević i dr Borislav Antonijević, ginekolog i predstavnik grupe Udruženje građana „Lekari i roditelji za nauku i etiku“. Pod istim nazivom na Viberu postoji grupa u kojoj su, kako smo pisali, pojedini zdravstveni radnici kačili "protokol lečenja" Ivermektinom, lekom koji nije registrovan za humanu upotrebu u Srbiji, niti se koristi u protokolu za prevenciju i lečenje kovida-19 u našim zdravstvenim ustanovama. Dr Antonijević bio je jedan od aktivnih članova te grupe.

Dr Antonijević: "Ne znamo šta je u vakcinama, odobrenja za njihovu primenu su privremena" 

- Veliki je problem kada nauka počne da izigrava Boga - izjavio je dr Borislav Antonijević.

- Svi smo studirali isti fakultet. Učili smo jedno, a dešava se drugo. Sredstvo za imunizaciju sada je razvijeno brzinom svetlosti. Odobrenja za vakcine su privremena, nijedna nema stalnu dozvolu. Privremena dozvola znači da je izdata po hitnom postupku kako bi se sprečila smrtnost i zaustavila pandemija. Stalna dozvola daje se tek nakon završenih svih faza kliničkih studija.

On je rekao da su sve dosadašnje vakcine odobrene nakon višegodišnjih ispitivanja, osim vakcina protiv kovida.

- Ne znamo šta se nalazi u vakcinama, ne znamo ni kratkoročne ni dugoročne posledice vakcinacije. I vakcinisani i nevakcinisani mogu da se razbole, mogu da prenesu virus, mogu da završe u bolnici i mogu da umru. Jedina razlika je što nevakcinisani ne mogu da umru od vakcine – kazao je dr Antonijević.

On je dodao da "nije protiv vakcine, samo želi da zna njen sadržaj".

Foto: Skrinšot K1

- Fajzer i Moderna tek pre nekoliko dana dali su podatke o nuspojavama - naglasio je dr Antonijević i dodao da bi svi trebalo da znamo koje su moguće komplikacije primene vakcina.

- Ima ih dosta. Evropska medicinska agencija za Fajzer vakcinu objavila je da može prouzrokovati teške alergijske reakcije, perikarditis... U podacima stoji da je do sada bilo 27.247 smrtnih slučajeva od vakcine. To do sada nikada nije bio slučaj. Zašto Srbija nema zvanične podatke o neželjenim efektima godinu nakon početka imunizacije? Poznajem ljude koji nisu uspeli da prijave neželjena dejstva u našoj zemlji. Imali su tahikardiju, vrtoglavicu, dezorijentaciju, bili dan do tri dana nemoćni i nisu mogli da ustanu iz kreveta.

Dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu: "Nevakcinisani su 100 % pogođeni virusom"

Prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, odmah mu je odgovorio:

- Tačno je da sve vakcine imaju privremenu dozvolu. Ali, nove tehnologije se ubrzano razvijaju i nije im potrebno višegodišnje istraživanje. Kineska vakcina je tradicionalna, a Sputnik V i Astra Zeneka su razvijene na tehnologiji koja se koristila u lečenju ebole. Vakcina nije stopostotna zaštita od zaražavanja, ali Sputnik V ima efikasnost od 96 odsto, a Fajzer 92 odsto. Nevakcinisani su 100 % pogođeni virusom, jer nemaju nikakvu zaštitu.

Foto: Skrinšot K1

Dr Jakovljević je istakao da je najbolja vakcina ona koja dođe prva:

- To je zdrava logika koju podržavam. Ono što znamo je da je drastično manji broj vakcinisanih na intenzivnoj nezi i među umrlima. Niko u Srbiji nije umro od vakcine. Ja verujem vektorskim vakcinama i zato sam primio Sputnik V, ali verujem i novoj, visokosofisticiranoj tehnologiji RNA vakcina.

Doktor Jakovljević istakao je i da postoji određeni rizik da nam kada izađemo iz kuće „na glavu padne klavir“.

- Ili da nas udari auto. Ali, treba meriti šta je veća korist od štete, kao i kod bilo kog drugog leka – naglasio je on u „Uranku“.

- Vakcinacija je spasila svet. Kako napreduju tehnologije, tako napreduje i proces izrade vakcina. Verujte medicini i razvoju tehnologije. Slušajte zdravu pamet i logiku.

Prof. dr Mitrović Jovanović: "Nevakcinisane trudnice su u osam puta većem riziku od prevremenog porođaja"

Prof. dr Ana Mitrović Jovanović, profesor ginekologije i akušerstva, javila se iz Francuske i poručila da je u ovoj evropskoj zemlji život imunizacijom vraćen u normalu.

- Ovde je 87 odsto vakcinisanih u populaciji starijih od 12 godina - rekla je dr Mitrović Jovanović.

- Ako imate kovid sertifikat ne morate ni u zatvorenom prostoru nositi masku. Zemlje zapadnog sveta veruju sistemu i zdravstvenim radnicima.

Foto: Skrinšot K1

Ona je istakla da se ne bavi svaki lekar naukom i da nisu svi bili dobri studenti.

- Ako je vakcina preporučena za davanje trudnicama i deci, onda je sigurno da je to dobro, efikasno i bezbedno. Problem je u tome što je veliki medijski prostor dat svakome da govori o vakcinama. Objavljeno je do sada više od 200 naučnih radova o davanju vakcine u trudnoći i ishodu imunizacije po trudnice. Podaci pokazuju da su nevakcinisane trudnice u šest puta većem riziku da završe na intenzivnoj nezi od vakcinisanih, imaju 23 puta veću šansu da završe na respiratoru, a osam puta su u većem riziku od prevremenog porođaja.

Doktorka je istakla da potpunih garancija u medicini nikada nema.

- U Srbiji nemamo nijedan ozbiljan neželjeni efekat koji bi se mogao dovesti u direktnu vezu sa vakcinom. Ne znam ko će odgovarati za sve ove izgubljene živote koji su mogli biti sprečeni da su trudnice bile vakcinisane. Da nije bilo moderne medicine i farmacije ne bi životni vek danas bio 80 godina. O vakcinama i naučnim rezultatima trebalo bi da govorimo na stručnim skupovima, a ne na televiziji – poručila je kolegama prof. dr Ana Mitrović Jovanović.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    9. novembar 2021 | 14:00

    Čovek samo kaže da hoće da zna šta je u vakcinama,a ovi se prave blesavi i pričaju o petoj stvari.Da li ima teških metala,otrova,štetnih materija bilo koje vrste,svi znamo da postoje "prljave" vakcine ... o tome se radi! Ovde niko ništa ne pita i ne proverava !!!

  • Fizio

    9. novembar 2021 | 13:41

    Antonijevic legenda

  • Лав

    9. novembar 2021 | 16:14

    " Нико у Србији није умро од вакцине" Изјава једног од учесника расправе!? Да ли је баш тако? Свако од нас у свом окружењу, верујем,да има случајева да су одређене особе које су примиле вакцину,после извесног времена доживеле погоршање здравдрвеног стања па и са смртним исходом. Наравно нико то од званичника неће да призна да је то од вакцина. Јер се,као што је споменуто,нико не бави статистичким подацима о поствакцинисаним особама.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA