Sa hladnijim danima našem organizmu je potrebna svaka pomoć kako bi imunitet bio ojačan i spreman za zaštitu od prehlada i gripa.
Umesto da kupujete vitamine i suplemente, rešenje potražite u prirodi.
Đumbir je jedan od najrasprostranjenijih začina u svetu i ima neobičnu aromu koja je lako prepoznatljiva.
Zbog analgetskih, antiupalnih i antibakterijskih svojstava, đumbir se od davnina koristio u kineskoj, japanskoj i indijskoj medicini za ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba i problema kao što su kašalj, gojaznost, zatvor, migrena...
Ova, za mnoge fitoterapeute čudotvorna začinska biljka sadrži vitamin C, vitamine B grupe, magnezijum, gvožđe, kalcijum, kalijum, natrijum i fosfor. Zahvaljujući sastojcima koje sadrži đumbir ima brojne dobrobiti za zdravlje.
Mali je broj ljudi koji mogu da ga jedu sirovog, pa ga često konzumiraju u vidu toplog napitka.
Čaj od đumbira smiruje kašalj i čisti pluća, jer razređuje sekret i širi disajne puteve. Kada osećate vrućinu ili groznicu, čaj od đumbira će pomoći jer može da reguliše cirkulaciju i temperaturu u telu.
Takođe, đumbir sadrži antioksidante koji pomažu jačanju imunog sistema, pa čaj od ove začinske biljke možete da pijete i kada ste zdravi, jer smanjuje nivo kortizola, odnosa hormona stresa i pozitivno utiče na raspoloženje.
Savetuje se oprez kod upotrebe ovog čaja, jer svako preterivanje može da dovede do pojave neželjenih efekata.
Postoje, takođe, kategorije ljudi koji bi trebalo da izbegavaju čaj od korena đumbira. Tako se ovaj čaj ne preporučuje osobama koje pate od kamena u žuči, hemofilije, osobama koje piju lekove za visok pritisak i dijabetes, kao ni trudnicama.
Nije preporučljivo konzumirati ga na prazan želudac, jer može da izazove dijareju i gorušicu.
Video: Originalni način kuvanja čaja hrvatskih vatrogasaca
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.