Iako pojedincima odricanje od pojedinih namirnica ne pada teško, drugima to predstavlja pravi izazov. Određena grupa ljudi voli namirnice koje se smatraju zdravima, dok je nekima prilično teško da voće i povrće recimo, uvrste u svoj svakodnevni meni.
Godinama slušamo da su ugljeni hidrati i masti ozloglašena grupa namirnica i da bi ih trebalo u potpunosti izbaciti ili bar svesti na minimum, nutricionista Marija Đurković kaže da to nikako nije slučaj.
- Kada kažem da ne bi trebalo izbaciti iz ishrane ugljene hidrate poput hleba, krompira, pirinča ili da telu ne uskraćujete meso i zdrave masti, taj apel nije bez razloga - naglašava nutricionista za Telegraf.
Ona ističe da svaka grupa makronutrijenata odnosno proteini, ugljeni hidrati i masti, imaju svoju ulogu u našem zdravlju i u normalnom funkcionisanju tela, pa i u mršavljenju.
- Proteini su ti koji telu obezbeđuju pravilan rast i razvoj, ugljeni hidrati nam daju energiju, kako bismo mogli normalno da funkcionišemo tokom dana, a masti - prvenstveno one zdrave (nezasićene) podržavaju normalan rad ćelija našeg tela i takođe nam obezbeđuju energiju - kaže Đurković.
Ona, ipak, naglašava da iako neophodne sve tri grupe makronutrijenata, telu nisu potrebne u istoj količini.
- Preporuke se ne daju paušalno, jer je prema novijim naučnim studijama taj raspon mnogo veći nego šti je ranije bio i precizno je moguće odrediti samo individualnim pregledom - zaključuje ona.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
DARKO 100%
Covek mora biti fizicki aktivan.zimi jesti jacu masniju hranu a leti slabiju ,ne mnogo masnu ,salatice,povrca sva sustina je u tome za zdrav organizam i jak
Podelite komentar
Sara
Ljudi jedite svinjsku mast ali od MANGULICE
Podelite komentar