Britanija odobrila prvu pilulu protiv kovida

 
 ≫ 
  • 3

U novembru su britanski službenici objavili da su osigurali 480.000 tretmana molnupiravirom

Lek protiv kovida, kompanija Merk, molnupiravir Foto: Tanjug/Merck & Co. via AP

Velika Britanija dala je uslovno odobrenje za upotrebu antivirusnog leka protiv kovida-19 kompanije Merck, prve pilule koja se pokazala uspešnom i lečenju ozbiljnih simptoma zaraze korona virusom.

Ujedinjeno Kraljevstvo je prva zemlja koja je odobrila tretman molnupiravirom, mada za sada nije poznato kada će tačno ovaj lek biti dostupan, piše AP.

Lek je dobio licencu za primenu kod osoba starijih od 18 godina koje su pozitivne na kovid-19 i imaju barem jedan faktor rizika za razvoj teške bolesti.

Što je molnupiravir i koliko je efikasan?

Mnogi smatraju da je molnupiravir odlično rešenje jer se tako možemo lječiti protiv korona virusa bez hospitalizacije, navodi CNN.

Naime, kada se pacijentu dijagnostikuje zaraza kovidom-19, on može da započne terapiju ovim lekom i dva puta dnevno u roku od pet dana da uzima četiri kapsule od 200 miligrama (ukupno 40 tableta).

- Za razliku od vakcine, koja izaziva imunološki odgovor, molnupiravir ometa replikaciju virusa - rekao je Sandžaja Senanajake, specijalista za zarazne bolesti Australijskog nacionalnog Univerzitet.

Lek protiv kovida, kompanija Merk, molnupiravir Foto: Tanjug/Merck & Co. via AP

Preliminarni rezultati treće faze kliničkih ispitivanja koje je sprovela fabrika Merck na više od 700 nevakcinisanih pacijenata pokazali su da bi pilula mogla da smanji rizik od hospitalizacije ili smrti za približno 50 odsto u poređenju sa pacijentima koji su uzimali placebo.

Učesnici su tokom ispitivanja dobili tabletu ili placebo u roku od pet dana od početka simptoma zaraze, a u toku od 29 dana niko od onih koji su dobili molnupiravir nije preminuo, za razliku od onih osam ispitanika koji su primili placebo.

Faze kliničkih ispitivanja

Da bi bilo odobreno, cepivo ili lek moraju da prođu kroz tri faze kliničkih ispitivanja. U prvoj fazi učestvuje manji broj ispitanika, obično između 20 i 100 (ili ređe nekoliko stotina) pa se njome utvrđuje preliminarna procena sigurnosti i učinkovitosti leka.

U drugoj fazi se efikasnost vakcine ili leka testira na većem broju ispitanika, obično između 50 i 300, pa se analiziraju različiti načini imunizacije, odnosno primene doza.

U trećoj fazi učestvuje najveći broj ispitanika - od više stotina do više desetine hiljada, u zavisnosti od bolesti za koju se razvijaju lek ili vakcina. U ovom trenutku se određeni kandidat upoređuje sa placebom da bi se ispitala stvarna uspešnost razvijene vakcine ili leka pa se dodatno testira sigurnost i utvrđuju nuspojave.

Ograničene zalihe

Kompanija Merck je saopštila da do kraja godine može proizvesti 10 miliona tretmana, ali da je veliki deo tih zaliha već otkupile vlade širom sveta.

Azijske zemlje pohrlile su sa naručivanjem ovog najnovijeg potencijalnog leka protiv kovida. Prema podacima analitičke kompanije, već je najmanje osam zemalja azijsko-pacifičke regije, uključujući Novi Zeland, Australiju i Južnu Koreju, potpisalo ugovore ili su u pregovorima o nabavi leka koji proizvodi američka kompanija Merck.

U novembru su britanski službenici objavili da su osigurali 480.000 tretmana molnupiravirom.

- Ovo je istorijski trenutak za našu zemlju jer je Velika Britanija sada prva zemlja na svetu koja je odobrila antivirusni lek protiv kovida -19 koji se može uzimati kod kuće - rekao je britanski ministar zdravstva Sajid Javid.

Moguće nuspojave?

Kompanija Merck za sada nije otkrila pojedinosti o mogućim nuspojavama uzimanja molnupiravira, osim što je navela da je njihov nivo bio sličan kod onih ispitanika koji su uzimali lek i onih koji su primali placebo.

S obzirom da lek cilja enzim koji korona virus koristi za reprodukciju i ubacuje greške u njegov genetski kod, neki stručnjaci smatraju da bi molnupiravir potencijalno mogao da urokuje mutacije koje dovode do nekih defekata ili tumora.

Tokom studije ispitanici, i muškarci i žene, dobili su uputstva da koriste kontracepciju ili se suzdržavaju od intimnih odnosa. Trudnice su bile isključene iz studije. Iz kompanije Merck su izjavili da je lek siguran kada se koristi u skladu sa uputstvima.

Cena leka

Za sada nije poznato koliko će azijske zemlje platiti nabavku tih pilula. Sjedinjene Države pristale su da plate 1.2 milijarde dolara za 17 miliona tretmana ako lek bude odobren, što znači da bi SAD u tom slučaju plaćale oko 700 dolara po tretmanu.

Analitičari su utvrdili da bi proizvodnja tretmana molnupiravira, na osnovu proračuna cene sirovina, trebao da košta oko 18 dolara. Džintaris Gotham, koji se bavi analizom pristupa lekovima, kazao je da je uobičajeno da farmaceutske kompanije nameću veliku nadoknadu na lekove, ali je dodao da je ipak bio iznenađen kad je video visoku cenu molnupiravira.

Kompanija Merck nije potvrdila da li su procene analitičara tačne, ali je u izjavi za CNN naveo da ti proračuni ne uzimaju u obzir troškove istraživanja i razvoja.

- S obzirom na to da nije za sada odobren za uptrebu u SAD-u, još nismo utvrdili cenu za molnupiravir. Imamo predugovor s američkom vladom i ta cena je specifična za određenu količinu molnupiravira te ne predstavlja dogovorenu cenu za SAD ili bilo koju drugu zemlju - poručili su iz kompanije.

(Telegraf.rs)

Video: Božović o suđenju za "Ribnikar": Ovo je bilo jedno od najstrašnijih suđenja u mojoj karijeri

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    4. novembar 2021 | 13:02

    Jupiiii, znači neće trebati vakcine na svakih 6-7 meseci 😊👍 !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA