Zalihe krvi zbog korone na izmaku: I oni koji su preležali virus mogu biti davaoci

 
  • 2

Dobrovoljno davanje krvi ne šteti zdravlju onih koji su preležali koronu i sada se osećaju dobro

Da li pacijenti koji su se izlečili od korona virusa mogu biti dobrovoljni davaoci krvi, zavisi od toga u kakvom su zdravstvenom stanju i da li imaju posledice takozvanog "long kovida", prenosi RTV Mag.  

Prof dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije, smatra da prepreka nema ukoliko se oni koji su preležali virus sada osećaju dobro.

- Kako davanje krvi može da utiče, to je od slučaja do slučaja. Sve treba da se radi dogovoru sa lekarom koji vas leči. U suštini, za davanje krvi nema prepereke i svi koji su preležali virus, mogu da budu davaoci. Samo davanje krvi ne šteti njihovom zdravlju - kaže Radovanović.

Ovo je posebno važno jer je period korone ostavio posledice na broj davalaca krvi: zalihe su se drastično smanjile, dok su se potrebe višestruko uvećale.

Crveni krst nedeljno organizuje između 50 i 70 akcija dobrovoljnog davanja krvi, pa se zalihe polako se povećavaju i u Crvenom krstu se nadaju da će se količina krvi oporaviti i da će nestašica biti ublažena.

Video: Dr Srđa Janković: Osobe koje su se opravile od Kovida, imaju zaštitna antitela

(Telegraf.rs)

Video: "Tukli su ga i na albanskom tražili novac": Komšinica pretučenog Radića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iva

    4. novembar 2021 | 10:27

    Ali nije objasnjeno ko ce moci da da krv, da li vakcinisana osoba moze biti davalac? Ovo je jako bitna tema. Onaj koji je prelezao koronu ce moci da da krv, ali neka madlezni odgovore da li ce krv moci da se uzima od onih koji su primili ove mRNA vakcine?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA