Kako jesti testeninu, a da se ne ugojite: Dijetetičar otkriva trik koji je lakši nego što mislite
Ko još ne voli obrok u kom je zastupljena testenina? Zasitna je, pruža osećaj zadovoljstva i sreće i uglavnom “ne pada” teško na želudac.
Nažalost, testenina se našla “na crnoj listi” namirnica, jer goji.
Ali, da li je baš tako i da li je testenina “glavni krivac” za višak kilograma ili smo se “prevarili u računici”?
Nutricionista Suzi Burel iz Sindeja objasnila je na svom blogu kako da jedete testeninu a da se ne ugojite.
- Jedna šolja nekuvane testenine sadrži 85 grama ugljenih hidrata i do 14 grama proteina - navela je Suzi.
- Zbog visokog procenta ugljenih hidrata spada u energetski gustu hranu.
Prema njenim rečima, iako su dve šolje kuvane testenine dobar izbor za one koji se bave sportom, u većini slučajeva mnogi imaju tendenciju da pojedu tri, pa i četiri šolje testenine u kombinaciji sa teškim dresingom.
- Mešavina ugljenih hidrata i masti povezuje testenine sa povećanjem telesne težine - istakla je Burelova i o otkrila da jedna porcija karbonare može da sadrži od 60 do 80 grama masti.
- Za razliku od porcija koje se služe u Italiji, a koje predstavljaju kombinaciju testenina i laganijih umaka poput sosa od paradajza i malo maslinovog ulja, mi smo fokusirani na drugačiju kombinaciju testenina sa dodacima. Dakle, nije problem u testenini, već u dresingu.
Da biste uživali u testenini bez rizika od gojenja, ona predlaže da to bude jedna šolja testenine sa nekim laganijim prelivom, poput povrća sa malo ulja ili morskih plodova.
- Kao i bilo koja druga hrana, tako je i testenina dozvoljena jednom ili dva puta nedeljno, posebno ako ste fizički aktivni. S druge strane, ako vam je cilj gubitak kilograma ili želite češće da jedete testeninu, ne bi bilo loše da isprobate opciju sa nižim sadržajem ugljenih hidrata - predlaže Suzi.
Nutricionista ima još jedan predlog - da klasičnu testeninu zamenite spiralno isečenim tikvicama koje ćete preliti željenim dresingom. U tom slučaju unećete manje kalorija, jer je poznato da tivkice spadaju u povrće koje je siromašno kalorijama.
Još jedan trik koji su nutricinosti davno otkrili jeste da testeninu nikako ne jedete toplu, nego tek kad prenoći u frižideru. Tad se, tvrde, neće “lepiti” za stomak i neće prouzrokovati višak kilograma.
Video: Umesto u vodu, spustila je sirove špagete u sok od paradajza - Italijani plaču od muke
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.