Ispijanje čaja ima niz zdravstvenih prednosti, a istraživanja pokazuju da polifenoli u čaju i određene biljke koje se nalaze u raznim mešavinama čaja imaju snažna protivupalno dejstvo.
Upala je prirodno oruđe koje je našem telu potrebno za borbu protiv bolesti, lečenje povreda i sprečavanje infekcija. Ali kada upala postane hronična, može da postane problematična.
- Mnoge hronične bolesti povezane su sa upalom, poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, Alchajmerove bolesti, raka i artritisa - objašnjava Ale Zozos, magistar medicine.
- Iako nivo protivupalnih svojstava varira od čaja do čaja, smatra se da većina čajeva ima osam puta veću antioksidantnu moć od voća i povrća - kaže Brajan Mekdauel, klinički lekar.
Stručnjaci navode da postoji sedam vrsta čaja koje su odlične u borbi protiv upala.
1. Zeleni čaj
- Zeleni čaj tema je mnogih istraživačkih studija i smatra da sadrži elemente koji ublažavaju upalu i blokiraju protivupalne puteve u telu. Smatra se da on štiti srce od oštećenja i sprečava kardiovaskularne bolesti - kaže Mekdauel.
2. Čaj od kurkume
Kurkuma je poznata po jarko narandžastoj boji, a dr Mekdauel podseća da kurkuma sadrži kurkumin, koji pomaže u borbi protiv upalnih procesa u organizmu.
- Budući da kurkuma ima protivupalna svojstva, pokazalo se da pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu da izazovu bol i upalu. U jednom kliničkom ispitivanju, 139 osoba s osteoartritisom kolena primetilo je smanjene artritičnog bola za 50 odsto pri uzimanju dodataka kurkumina - dodaje Džesika Ederer, vodič sadržaja i velnes edukacije za “Pique Tea”.
3. Čaj od đumbira
Koren đumbira poznat je kao zdrav, pa se zato nalazi u svemu - od kineskih i indijskih začina do slatkiša, proizvoda za negu i čajevima.
Prema istraživanju, đumbir, zbog aktivnog sastojka gingerola, ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći telu da odgovori na hroničnu upalu koja dovodi do bola, uključujući bolove u kostima i mišićima nakon vežbanja, pa čak i kod menstrualnih tegoba.
4. Tulsi čaj
Tulsi je nešto manje poznata biljka iz porodice slatkog bosiljka, koji je čuveni dodatak u pesto umaku. On ima jači, papreniji ukus, a koristio se u praksi tradicionalne medicine poput ajuvede zbog sposobnosti da telo prilagodi stresorima.
Nauka sada potvrđuje pozitivno dejstvo tulsija koji se lako konzumira u obliku čaja, a na mnogo načina pomaže zdravlju. Čaj od tulsija sam po sebi ne sadrži kofein, ali se obično kombinuje s crnim, belim ili zelenim čajem kako bi ublažio njihov ukus.
5. Čaj od šipurka
Čaj od šipurka bogat je antioksidansima, uključujući polifenole i galaktolipide, za koje je utvrđeno da imaju protivupalno dejstvo koje je povezano s bolestima poput artritisa. Pokazalo se da čaj napravljen od ove biljke smanjuje bol povezanu s artritisom, kao i drugim upalama.
6. Čaj od kamilice
Ovaj cvetni čaj odavno je poznat po svom blagotvornom dejstvu. Kamilica sprečava upalu, a deluje odlično i na nervni sistem.
Preopručljivo je piti ga uveče zbog brojnih zdravstvenih prednosti koje mogu uključivati pomoć pri rešavanju nesanice i olakšavanje probavnih tegoba.
7. Čaj od cimeta
Poznato je da cimet ima protivupalno, antioksidantno i antibakterijsko dejstvo, a sve to ga čini izvrsnim dodatkom bilo kojoj vrsti čaja, ali može i samostalno da se koristi.
- Jedna od najpopularnijih prednosti cimeta je njegova sposobnost da s vremenom snizi šećer u krvi aktiviranjem oslobađanja insulina - navode stručnjaci.
Video: Prelepe su, piju čaj, gazda o njima brine kao Bog i na tome zarađuje: Koze iz visokog društva
(Telegraf.rs)
Video: Dupljak: Na konzumnom području Kraljevo struje nema oko 90 hiljada stanovnika
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.