Od sutra 3. doza vakcine, građani dobijaju SMS i imejl sa instrukcijom: Ovako izgleda procedura

 
 ≫ 
  • 56

Svi vakcinisani građani će posle 180 dana od primljene druge doze moći da prime buster dozu

kovid 19, vakcina, korona Foto: Freepik

Dopunska tj. treća buster doza vakcine protiv zarazne bolesti kovid-19 počeće da se daje u Republici Srbiji od utorka, 17. avgusta 2021. godine.

Svi vakcinisani građani će posle 180 dana od primljene druge doze moći da prime treću (buster) dozu, a pozivanje građana će se obaviti SMS i imejl porukama sa linkom koji će ih voditi na Portal eUprave, gde će dobiti detaljnije informacije.

Tamo će sami moći da vide da li spadaju u kategorije stanovništva kojima se preporučuje primanje treće doze vakcine.

Nezavisno od toga da li spadaju u grupe kojima se preporučuje treća doza, svako može primiti dopunsku dozu ukoliko želi, po isteku šest meseci od druge doze nakon dobijenog poziva od eUprave. Građani ne treba da se prijavljuju samoinicijativno za treću dozu, pre nego što budu kontaktirani od eUprave.

Svim građanima se ostavlja mogućnost izbora vakcine, polazeći od toga da je bezbedno i moguće primiti dopunsku dozu drugačiju od onih kojima su vakcinisani i revakcinisani.

Konačan izbor vakcine građani će saopštiti lekaru, tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu. Podsećamo da u Srbiji trenutno postoje četiri vrste vakcina i svih ima dovoljno na svim punktovima u zemlji – kineska vakcina (Sinopharm), ruska vakcina (Sputnjik V) i vakcine proizvođača Fajzer/Bajontek i AstraZeneka.

Dopunska tj. treća (buster) doza vakcine posebno se preporučuje sledećim kategorijama stanovništva:

• osobe sa narušenim imunitetom -imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima,

• osobe starije od 70 godina,

• osobe starije od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovamasocijalne zaštite,

• zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovamasocijalne zaštite,

• putnici u međunarodnom saobraćaju – građani Srbije koji često putuju u inostranstvo, bilo zbog posla ili iz privatnih razloga.

Po dobijanju poziva od eUprave građani će moći da se vakcinišu u svim domovima zdravlja širom Republike Srbije, dok će u Beogradu, pored domova zdravlja za treću dozu biti otvoren i punkt u hali 11 Beogradskog sajma, a spisak punktova za imunizaciju će biti dostupan na Portalu eUprava.

(Telegraf.rs)

Video: Božović o suđenju za "Ribnikar": Ovo je bilo jedno od najstrašnijih suđenja u mojoj karijeri

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1111

    16. avgust 2021 | 15:06

    Ja sam se valcinisao zbog slobode kretamja. Sad se pitam koja je svrha vakcine? I dalje nosim masku gde god da udjem i dalje provere na aerodromu dok ne crknes. A u restoranima ,, mislim na CH i na D. Je isto i za vakcinisane i za one koji nisu. Ulazis sa maskom do stola pa je skidas . Primio vakcinu i opet prelezao covid? Rado bih platio 10000 chf nekom strucnjaku da mi plasticno objasni svhru vakcine i i moj status da sa antitelima prelezim covid. Pre bih rekao da sam zatrovan necim nego inficiran virusom. A posle trece bice i cetvrta. Dok ogroman deo covecanstva ,,misli se na one pametne,, nece primiti ni jednu. Neko je zacrtao da proda X vakcina i da zaradi X dolara pa da covid kampanja prodje. Nebitno je da li ce svi primiti dve ili budale kao ja 5 ili mozda 8? Ljudi pre bilo koje odluke za da ili ne informisite se na vise mesta. Naj bolje kof lekara koji je primio vakcinu i kod drugog koji nije primio vakcinu. A ima takvih mnogo.

  • Brundo

    16. avgust 2021 | 14:35

    Meee meeeee.Stani u red stado moje milo.

  • Map

    16. avgust 2021 | 14:41

    Sta bi puno hvaljenom vakcinom Sputnjik V sa Torlaka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA