Jabuku oljuštite, grožđe perite pola sata: Prof. Perišić otkriva kako da uklonite hemikalije sa voća

  • 7
jabuke, grožđe, voće Foto: Pixabay

Kad kupujete voće i povrće, vodite računa o tome da li je masno kad ga dodirnete. Ako je masno, znajte da je tretirano hemikalijama.

Ovo je poruka gastroenterologa prof. dr Vojislava Perišića koji je u Jutarnjem programu TV Prva govorio o tretiranju proizvoda sa pijace pre nego što ih pojedemo.

– Pre nego što odlučimo da pojedemo jabuku, trebalo bi da proverimo da li je njena kora masna - kaže prof. Perišić.

prof. dr Vojislav Perišić; foto printskrin Youtube/Prva prof. dr Vojislav Perišić; foto printskrin Youtube/Prva

- Ako jeste, moramo je oprati u rastvoru soda bikarbone i vode ili sirćeta i vode. U tom rastvoru jabuka bi trebalo da stoji barem 15 minuta.

On daje i recept za pripremu rastvora za pranje voća i povrća:

- Stavite 10 grama sode bikarbone, odnosno jednu supenu kašiku na litar vode.

Posle najmanje 15 minuta jabuku bi trebalo izvaditi iz tog rastvora, dobro je oprati i obavezno oljuštiti.

- Ispod kore se koncentrišu toksini – objašnjava prof. Perišić i dodaje da je kora jabuke korisna samo za čišćenje zuba od druge hrane koju smo prethodno pojeli.

Takođe, ističe poznati gastroenterolog, neophodno je odstraniti i peteljku i tamni deo ispod peteljke, jer je koncentracija hemikalija kojima je voće tretirano na tom delu najveća.

Kad je reč o grožđu, prof. Perišić upozorava da bi ovo voće trebalo prati pod mlazom vode čak 30 minuta. Posle takvog tretiranja vodom, važno je svako zrno dobro osušiti, pa ga tek onda jesti.

- Kumulativno gledano, opasno je jesti grožđe koje nije pripremljeno na ovaj način – upozorava prof. Perišić.

(Telegraf.rs)

Video: Lena Kovačević o albumu "9":

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    16. avgust 2021 | 09:38

    Mi živimo na selu i ne prskamo ni voće ni povrće i gajimo samo za našu upotrebu jedino stavimo u vodu da se ohladi jer su ove vrućine užasne. Prijatno

  • Gmo

    16. avgust 2021 | 10:16

    Svo voce i povrce se tretira raznim hemikalijama. Trujemo se sa plodovima koji rastu iznad zemlje a tek ono sto je u zemlji ( krompir,luk...) da ne govorim. Vazduh zagadjen,voda pod upitnikom,hrana GMO... dobro smo zivi a zdravi ???

  • Vule

    16. avgust 2021 | 12:19

    Grozde uspeva dobro jedino ako se prska hemikalijama. Tako je uvek bilo i pre pistojanja GMO. Treba ga dobro prati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA