
Pravilna ishrana može značajno da ublaži posledice već prisutnog poremećaja zdravlja, ali i da značajno odloži ili spreči eventualne komplikacije bolesti. Dijabetes je bolest savremenog doba i sve više je onih koji imaju ovu metaboličku bolest koju karakterišu povećane vrednosti šećera u krvi nastale zbog poremećaja u lučenju i dejstvu insulina.
Za normalan nivo glukoze u krvi odgovoran je insulin. Ovaj hormon izlučuje pankreas, i ima ulogu u aktivnom transportu glukoze iz krvotoka u ćelije. Ako se gomilanje glukoze u organizmu nastavi, može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Zbog toga se ljudima sa visokim nivoom šećera u krvi preporučuje da svoj jelovnik obogate namirnicama koje će nivo šećera u krvi držati u preporučenim granicama.
1. Bobičasto voće
Bobičasto voće je izuzetno bogato vlaknima i antioksidansima, preciznije polifenolima. Ovo voće sadrži antocijane koji im daju crvenu boju i podstiču oslobađanje insulina, regulišu šećer u krvi i smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti.
2. Koštunjavo voće
Dokazano je da uzimanjem koštunjavog voća svaki dan možete smanjiti rast nivoa šećera u krvi. Svo koštunjavo voće ima nizak glikemijski indeks, jer je bogato vlaknima i zdravim masnim kiselinama.

3. Cimet
Naučna istraživanja su potvrdila ono što su drevni lekari dobro znali od pamtiveka, a to je da ova aromatična biljka zaista može da pomogne u terapiji mnogih bolesti i tegoba. On u sebi ne sadrži mnogo vitamina i minerala, ali je prepun antioksidanata.
Pomoću njega, smanjićete oksidativni stres, koji se često javlja uporedo sa prvim znakovima svake hronične bolesti, poput dijabetesa tipa 2.
4. Kakao
Kakao je bogat antioksidansima, a jedna vrsta flavanola utiče na produkciju glukoze preko ključnih proteina i na taj način pomaže regulaciji šećera u krvi. Kakao pomaže stabilizaciji koncetracije glukoze čak i kod onih koji su oboleli od dijabetesa.
5. Jabukovo sirće
Sirće je jedan od najlekovitijih darova prirode čovečanstvu, a njegova stogodišnja upotreba to i dokazuje. Sirćetna kiselina iz jabukovog sirćeta dokazano utiče na redukciju određemoh enzima u želucu i na taj način utiče na samo varenje.
Pre doručka uzimate 20 ml sirćeta pomešanog sa 40 ml vode, i na taj način možete sprečiti nagli porast šećera u krvi.
(Telegraf.rs)
Video: Reprezentativcu rekli da je završio karijeru zbog problema sa srcem, naš lekar ga vratio na teren
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.