Delta soj izaziva simptome slične prehladi, ali nije bezazlen: Šta do sada znamo o duplom mutantu

 
  • 15

Bol u grlu, glavobolja i kašalj mogu da budu simptomi koji ukazuju na infekciju sojem korona virusa koji je prisutan kod 90 odsto obolelih u Srbiji

Delta soj korona virusa Foto: Shutterstock

Posle nešto više od mesec dana otkako je u Srbiji detektovan delta soj korona virusa, on je postao dominantan u našoj zemlji.

Varijantu korona virusa koja je pre nove klasifikacije SZO u svetu bila poznata kao indijski soj karakteriše dvostruka promena na spajk proteinu, zbog čega je nazvan “duplim mutantom”.

Simptomi zaraze delta sojem su glavobolja, curenje nosa i bol u grlu. Mnogi su ga zbog toga poistovetili sa „nešto jačom prehladom“.

Virusolog dr Ana Gligić upozorila je za Telegraf da infekciju delta sojem korona virusa ni u kom slučaju ne bi trebalo porediti sa prehladom, jer su posledice koje infekcija koronom može da izazove daleko opasnije.

- Od prehlade se ne završava u bolnici. To što sada korona ima slične simptome kao prehlada može da bude pomalo zbunjujuće za neiskusnije lekare i da im oteža da ga dijagnostikuju – istakla je dr Gligić.

Iz Američkog centra za prevenciju i kontrolu bolesti upozoreno je da se „čini kako se delta soj širi lako poput varičela i da jedna obolela osoba može da zarazi još osam ili devet ljudi“, preneo je CNN.

Ono što, takođe, zabrinjava je da delta soj mogu da prenesu i vakcinisani i nevakcinisani, ali i da se zaraze obe grupe. Vakcinisani će, očekivano, imati blaže simptome jer su zaštićeni postojećim cepivima.

(Telegraf.rs)

Video: Božović o suđenju za "Ribnikar": Ovo je bilo jedno od najstrašnijih suđenja u mojoj karijeri

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Backo

    11. avgust 2021 | 17:20

    Da li danas postoji običan grip, ako postoji, koji su simptomi?

  • Smarate

    11. avgust 2021 | 16:54

    Svaki virus koji mutira slabi, daje blažu kliničku sliku ali dosta zarazniji (brže se širi). To se uči na prvoj godini medicine

  • Ispiranje mozga se nastavlja

    11. avgust 2021 | 17:49

    To se zvalo pre korone ,prehlada,upala grla ,grip. I sada je isto samo sto je korona isplativija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA