5 zdravstvenih problema kod kojih je dobro jesti kukuruz: Posebno je koristan za jednu grupu ljudi
Stigla je sezona mladog kukuruza, vredne namirnice koja obezbeđuje vitamine, ugljene hidrate i energiju.
Kukuruz je nutritivno vredna namirnica koja ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama – prosečan klip kukuruza sadrži od 80 do 100 kalorija. Bogat je ugljenim hidratima, a siromašan mastima, pa predstavlja izvor brzo raspoložive energije.
Beli kukuruz ne sadrži beta karoten, dok ga u žutom ima i on, kao i šargarepa, doprinosi obezbeđivanju dnevnih potreba za vitaminom A.
Iako je hranljiv, kukuruzu nedostaju lizin i triptofan, dve esencijalne aminokiseline, pa nutricionisti preporučuju da se kukuruz kombinuje sa mahunarkama.
Kukuruz je dobar izvor vitamina B1, B5 i C, folne kiseline, niacina, fosfora, kalijuma i magnezijuma. Takođe, pun je vlakana, pa održava sitost i zdravlje probavnog sistema.
Izvanredan je saveznik u prevenciji i borbi protiv mnogih bolesti.
Kukuruz se posebno preporučuje osobama koje imaju:
- povišen holesterol
- genetske predispozicije za rak debelog creva
- povišene vrednosti šećera u krvi
- opstipaciju i zatvor
- probleme sa varenjem
Nutricionisti savetuju da osobe koje imaju dijabetes za vreme sezone kukuruza pojedu jedan kuvani klip dnevno, bez dodatka soli i ulja.
(Telegraf.rs)
Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Bg
Bravo kukuruz je zakon
Podelite komentar
Andrea
Kukuruz je odlican, obozavam ga!
Podelite komentar