Top 7 začina koji mogu da ublaže reumatoidni artritis: Umanjuju bolove i štite zglobove
Reumatoidni artritis je ozbiljna bolest koja se nekada može završiti trajnim invaliditetom. Pored lekova koji su osnova terapije, ima sve više saznanja da bi pojedine biljke mogle da budu od pomoći kada je u pitanju ublažavanje posledica ove zapaljenske bolesti.
Od ove bolesti koje spada u sistemske bolesti vezivnog tkiva u Srbiji boluje oko 70.000 ljudi, od čega 2.000 dece. Reč je o hroničnom zapaljenskom reumatskom oboljenju, koje pre svega, zahvata zglobove, ali nekad i unutrašnje organe.
Da biste ublažili bolove koje izaziva reumatoidni artritis, u ishranu možete da uključite namirnice koje su pokazale pozitivno dejstvo, piše portal eKlinika.
1. Đumbir
Ova biljka ima antiinflamatorna svojstva, a svojim delovanjem suzbija stvaranje leukotriena i sintezu prostaglandina, koji uzrokuju bol i upale, tvrdi istraživanje iz 2014. objavljeno u časopisu Artritis.
Zbog ovog efekta stručnjaci savetuju da se svež đumbir dodaje u jela od povrća, salate, napitke.
2. Majčina dušica
Moćno antioksidativno sredstvo i još jedan prirodni lek protiv upala je biljka od koje rado spravljamo čaj. Prema istraživanjima, za olakšanje smetnji izazvanih reumatoidnim artritisom većina ljudi koji pate od ove bolesti koriste majčinu dušicu.
Sveža majčina dušica je odličan začin za jela od mesa, piletinu, pasulj, paradajz i specijalitete od jaja. Stručnjaci ipak, upozoravaju da ne preterujete, jer preterana upotreba ovog začina može biti propraćena i nuspojavama.
3. Kurkuma
Zlatni začin koristi se u mnogim kuhinjama, u ajurvedskoj medicini, a u Kini se njome leče mnoga stanja, pa i artritis. Deluje antiinflamatorno i analgetski, tvrdi istraživanje iz 2016.
Dodajte kurkumu u supe, čorbe, jer u sadejstvu sa crnim biberom, kurkuma dostiže svoj pun efekat, smatraju neki stručnjaci. Tvrdi se da kurkuma razređuje krv, pa je treba pažljivo koristiti ako pijete antikoagulantnu terapiju.
4. Zeleni čaj
Sadrži polifenole supstance bogate antioksidansima, koje imaju moć da ublaže upalna stanja, zaštite zglobove i ojačaju imunitet. Studija iz 2017, objavljenja u međunarodnom časopisu za reumatske bolesti International Journal of Rheumatic Diseases poredila je uticaj zelenog i crnog čaja na zapaljenski proces i zeleni čaj je pokazao bolje dejstvo.
Popijte svakog dana po jednu šolju ovog čaja.
5. Cimet
Ovaj aromatični začin je snažan antioksidant. Smatra se da štiti ćelije od napada slobodnih radikala i snažno reguliše i nivo šećera u krvi, holesterol, pa čak i da štiti kognitivne funkcije čoveka.
Prema jednom istraživanju, kod žena koje su patile od reumatoidnog artritisa, i koje su tokom 8 nedelja, svakog dana u vidu kapsula unosile po 500 miligrama cimeta, zabeležen je značajan pad C-reaktivnog proteina, markera upalnog procesa u telu, a primećeno je i manje otoka na zglobovima pacijenata.
6. Beli luk
Može da pomogne kod savladavanja bolova izazvanih reumatoidnim artritisom. Studija rađena na životinjama potvrdila je da beli luk može sprečiti razaranje hrskavice i uticati na intenzitet upale.
7. Crni biber
ovo je jedan od najčešćekorišćenih začina koji se koristi za poboljšanje ukusa svakodnevnih jela. Svoje moćno svojstvo duguje piperinu, aktivnom jedinjenju koje blagotvorno deluje na zdravlje. Deluje antioksidativno, antimikrobno, antiinflamatorno i pomaže rad digestivnog trakta.
Studija objavljena u septembru 2018. godine u Evropskom časopisu za farmakologiju sugeriše da davanje piperinske kiseline deluje protivupalno i sprečava pojavu otoka. Ranija istraživanja, objavljena u časopisu Arthritis Research & Therapy, otkrila su da je primena piperina ublažila upale, bol i druge simptome artritisa kod životinja.
(Telegraf.rs)
Video: Dragan Ričard Radić za Telegraf.rs o radu na holivudskim filmovima, o Sandri Bulok, Miri Furlan...
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.