Namirnice koje ne prijaju našem organizmu: Zbog velike kiselosti izazivaju zdravstvene tegobe
Zdrava hrana je imperativ zdravog načina života, a nutricionisti tvrde da je vrlo rizično, ako dugo vremena koristimo u isjhrani kisele namirnice koje ne prijaju našem organizumu.
Budući da je pH želučanog soka već viši od neutralnog, povećan unos hrane s istim nivoom kiselosti će loše uticati na vaš organizam.
Kada često konzumirate kiselu hranu, to može dovesti do određenih zdravstvenih problema poput gastroezofagealne refluksne bolesti li refluksa kiseline, propadanja zuba, pa čak može uzrokovati i bubrežni kamenac. Da bi se izbegle posledivce ovakve ishrane potrebno je na vreme redukovati unos nekih namirnica.
1. Alkohol
Alkoholna pića, poput vina ili piva, podstiču proizvodnju kiseline u želucu, a preteranom konzumacijom mogu dovesti do vrlo neprijatnog osećaja. S jedne strane alkohol opušta ventil sfinktera, ali s druge strane oštećuje sluznicu jednjaka.
- pH vina - 2.5 - 4.5
2. Hrana bogata masnoćom i pržena hrana
Masnu hranu, a pre svega prženu, rizično je uzimati često, jer uzrokuje da se više želučane kiseline vrati u jednjak. Hrana koju bi trebalo izbjegavati:
- pomfrit
- čips
- sir (pH 5.1 - 5.9)
- punomasno mleko (pH 4.1 - 5.3)
- puter (pH 6.7 - 6.9)
- jogurt (pH 4.4 - 4.6)
- masni komadi govedine, svinjetine ili jagnjetine
- slanina (pH - 5.8)
- indijski orasi (pH - 5.9)
- orasi (pH - 5.4)
3. Gazirana pića
Gazirana pića podstiču refluks kiseline. Mehurići ovih pića šire se u želucu, vrše pritisak na sfinkter i guraju želučanu kiselinu nazad u probavni trakt.
- pH gaziranih pića - 2.37 - 3.23
4. Luk
Za one koji već imaju refluks kiseline, ne preporučuje se da unose beli, ali ni crni luk u velikim količinama. Može da uzrokuje jake bolove u stomaku i kiselinu. Ako imate pojačano lučenje želudačne kiseline ne stavljajte luk kao dodatak u pljeskavicu.
- pH belog luka - 5.8
- pH crvenog i crnog luka - 5.3 - 5.8
5. Još namirnica koje stvaraju kiselinu
Namirnice koje je poželjno redukovati u ishrani zbog toga što podstiču lučenje kiseline u želucu su i:
- šećer
- obrađeni med
- majonez,
- soja sos
- sirće
- kukuruz
- pirinač
- pšenica
(Telegraf.rs)
Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Kole 33333
Pa sta da jedem i pijem onda!!!!
Podelite komentar