≫ 

Bez klima uređaja ovih dana je nemoguće zamisliti život: Evo kako oni utiču na zdravlje

Letnje vreme donosi potrebu za rashlađivanjem, ali kako nije uvek bezbedno biti u klimatizovanim prostorijama, tako nije dobro ni trpeti ekstremno visoke temperature vazduha

  • 9
Klima Foto: Pixabay

Klima uređaji mogu biti veliko olakšanje u vrelim letnjim danima, ali jedna od stvari koja verovatno sve interesuje je može li vazduh koji cirkuliše u klimatizovanom prostoru uticati na naše zdravlje.

- Razumljivo je da klimatizacija može uticati na ljudsko zdravlje, pogotovo ako se klima uređaji ne nadgledaju i ne održavaju  redovno - kaže dr Sema Sarin.

Klima uređaj može biti dobar za zdravlje, jer na primer olakšava spavanje kad je vruće.

Studija Univerziteta Harvard iz 2018. godine, objavljena u PLOS Medicine, otkrila je da su studenti koji su živeli u studentskim domovima bez klime, a učili po velikim vrućinama, imali lošije rezultate na kognitivnim testovima od onih koji su živeli u prostorijama u kojima je postojao klima uređaj.

Međutim, postoje i  negativne strane korišćenja klima uređaja.

- Ako naglo pređete iz prostora u kome je izrazito vruće u preterano rashlađenu prostoriju, bilo da se radi o vašoj kući, kancelariji ili automobilu, to može negativno uticati na vaše zdravlje. Istraživanje objavljeno u "Clinical & Translational Allergy" 2018. godine pokazalo je da redovno praktikovanje tog naglog prelaska iz toplog u hladno može štetiti vašim plućima, čineći vas podložnijim respiratornim bolestima.

Porodični lekar dr Dženet Nešvil ističe da velika hladnoća i promena temeperature nisu dobri za organizam.

- Dugotrajno izlaganje hladnom vazduhu može uzrokovati kontrakcije mišića, što može dovesti do bolova u zglobovima, a mogu se pojaviti i druge vrste bolova koji postaju intenziviniji ako ste dehidrirani - kaže dr Nešvil.

Previše hladnog vazduha takođe može pogoršati simptome astme.

Daikin klima uređaj, PR Foto: Promo/Daikin

Dr Sarin kaže da, ako imate suvu kožu, suve oči ili ste dehidrirali, a radite i živite u klimatizovanom prostoru, takav vazduh može uticati na vaše zdravlje.

- Mnogi od ovih zdravstvenih simptoma posledica su nedostatka svežeg vazduha, nedostatka vlažnosti ili cirkulacije ne baš čistog vazduha, što može da bude slučaj u klimatizovanim prostorijama - kaže ona.

Stvari mogu biti još komplikovanije ako imate alergije.

Dr Nataša Bajon kaže da se grinje, plesan i prašina mogu zaglaviti u filterima klima uređaja i da se oslobađaju kad se uključe.

Ipak, ako samo povremeno koristite klimu i redovno proveravate da li su filteri u dobrom stanju, pluća će vam biti zahvalna zbog čistog i hladnijeg vazduha.

Američka akademija za alergije, astmu i imunologiju preporučuje promenu filtera u klima uređajima najmanje jednom mesečno ako ste skloni alergijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG011

    30. jun 2021 | 09:12

    U jbt,zamisli kako su generacije prezivljavale dok nije bilo klime !!!

  • Zorica BGD

    30. jun 2021 | 09:59

    Ja sam zbog klime dobila pre 21 godinu cocksaki virus koji je svih ovih godina prisutan I koji mi je ostavio trajne posledice na srcu. Tako da danas nesmem da budem u prostoriji gde radi klima. Proverila Sam na 3 razlicite institucije vrhunskog strucnog znanja I svih su mi rekli isto. Kao da su se dogovarali

  • Mixi

    30. jun 2021 | 09:58

    Ja sam ugradila mini ventilator u zid,tako da kada uklj.klimu,uklj.i taj ventilator koji izbaci vazduh iz prostorije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA