Ako ovako držite telefon, možete da zaradite ozbiljnu upalu: Petar završio na lekovima i u zavojima

 
  • 6

Ovom riziku posebno su izložena deca koja nekontrolisano dugo provode vreme sa mobilnim telefonom u ruci, kao i rekreativci koji odluče da vežbaju u teretani bez stručnog nadzora

Koliko dugo tokom dana koristite mobilni telefon? Da li ga prebacujete iz jedne ruke u drugu ili ste navikli da ovaj gedžet sve vreme držite u jednoj ruci, u istom položaju, pridržavajući ga korenom palca i malim prstom?

Ako su odgovori potvrdni, rizikujete da poput našeg čitaoca Petra zaradite takozvani smartfon tendonitis.

Reč je o upali tetive ruke koja se javlja kao posledica višečasovnog korišćenja mobinog telefona u istom položaju.

Petar je, istine radi, preterao - držao je telefon od jutra do noći, pozivao i odgovarao na pozive, kucao poruke, surfovao…, skoro 20 sati. Uveče je osetio bol sa spoljne strane šake.

- Tetiva je počela da zateže, nisam mogao da opustim šaku - priča Petar za Telegraf.

- Probao sam da masiram ruku, da je spustim pod mlaz tople a onda i hladne vode, da utrljam kremu protiv bolova… Nije mnogo pomoglo.

Potražio je lekarsku pomoć. Iz ordinacije je izašao sa zavijenom rukom, preporukom da dva puta dnevno pije analgetik dok ga bol ne popusti i savetom da ubuduće drugačije drži mobilni telefon.

Šta je tendonitis?

Tendonitis je upala tetive koja se češće javlja u srednjoj i starijoj životnoj dobi, jer su tetive tada podložnije povredama. Ali, kao i u Petrovom slučaju, tendonitis može da se javi i kod mlađih ljudi koji ponavljaju određena opterećenja ili, pak, energično vežbaju.

Ovom riziku posebno su izložena deca koja nekontrolisano dugo provode vreme sa mobilnim telefonom u ruci, kao i rekreativci koji odluče da vežbaju u teretani bez stručnog nadzora.

Tetive u šakama su posebno podložne upali. Češće se javlja upala tetive koja pruža ili odmiče palac od šake - reč je o De Kervinovom sindromu.

Ovaj zdravstveni problem može se sanirati korišćenjem nesteroidnih antiinflamatornih lekova ili injekcijom kortikosteroida sa lokalnim anestetikom.

U težim slučajevima neophodna je hirurška intervencija koja podrazumeva presecanje tetivne ovojnice.

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA